Χρηματοδοτήστε κέρδη, όχι ελλείμματα

Εάν το στοίχημα της κυβέρνησης Παπανδρέου αφορά στη διάσωση της χώρας από το φάσμα της χρεοκοπίας, τότε ο μόνος δρόμος για να κερδηθεί είναι η επιστροφή στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Χρηματοδοτήστε κέρδη, όχι ελλείμματα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το στοίχημα της κυβέρνησης Παπανδρέου αφορά στη διάσωση της χώρας από το φάσμα της χρεοκοπίας, τότε ο μόνος δρόμος για να κερδηθεί είναι η επιστροφή στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Με άλλα λόγια, η επάνοδος στη διαδικασία της παραγωγής πλούτου και της μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές και θα επιτρέψει την ομαλή αναχρηματοδότηση του χρέους, κατά την εκπνοή του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ - Ε.Ε. -ΕΚΤ, αν όχι νωρίτερα.

Πώς γίνεται όμως σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία, όπως η ελληνική, να έχουμε «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»;

Εάν υπάρχει «μαγική συνταγή», αυτή αφορά στην πλέον ριζική διαδικασία ανακατανομής πόρων στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, ήτοι στην απομάκρυνση κεφαλαίων από τους κρατικούς φορείς και τις δημόσιες επιχειρήσεις που παράγουν ελλείμματα και στη διοχέτευσή τους στον ιδιωτικό τομέα, με τη μορφή φοροελαφρύνσεων, για την τόνωση της απασχόλησης.

Εάν σήμερα ελλειμματικές οικονομικές οντότητες, όπως ο ΟΣΕ, έπαυαν να χρηματοδοτούνται από τον δημόσιο «κορβανά», με ποσά της τάξης του 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ που εμφανίζεται να ζητεί ο Οργανισμός, και τα ποσά αυτά διοχετεύονταν ως φοροελαφρύνσεις σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με στόχο την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, το όφελος για την εθνική οικονομία θα ήταν πολλαπλό.

Πρώτον, θα έπαυε η διόγκωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, δεύτερον, θα αναχαιτιζόταν η ανεργία και τρίτον, θα στηρίζονταν επιχειρήσεις που μπορούν να παράξουν κέρδη και άρα να φορολογηθούν, αυξάνοντας έτσι συνολικά τα δημόσια έσοδα.

Θα πείτε, ίσως, «μα καλά, και ο ΟΣΕ τι θα απογίνει;».

Η απάντηση, όσο δυσάρεστη και εάν είναι, δεν παύει να είναι προφανής.

Θα μείωνε τη λειτουργία του και ασφαλώς θα μείωνε το προσωπικό του…

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές στις ημέρες που διανύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραταθεί ως έχει η λειτουργία φορέων που παράγουν ελλείμματα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ημερησίως και ταυτόχρονα αποτελούν εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και διαιώνισης ενός κοινωνικά άδικου μοντέλου συντήρησης συντεχνιακών δικαιωμάτων.

Με λίγα λόγια, γιατί πρέπει να διαιωνίζεται ένα καθεστώς βάσει του οποίου καλείται ο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος να δώσει το υστέρημά του ώστε να καταβληθούν μισθοί αρκετών χιλιάδων ευρώ σε ανθρώπους που παράγουν… ζημίες και ελλείμματα;

Πιστεύετε ότι η διαδικασία αυτή είναι κοινωνικά «δίκαιη»;

Η επιστροφή στην οδό της ανάπτυξης, όμως, διέρχεται και διαμέσου σειράς υφιστάμενων προγραμμάτων, που ακόμη βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, όπως το ΕΣΠΑ, αλλά και διαμέσου της προσέλκυσης κεφαλαίων ευρωπαϊκών, ρωσικών, αραβικών, κινεζικών ή όποιων άλλων κατορθώσει η παρούσα κυβέρνηση να «τραβήξει» προς τη χώρα μας…

Εκεί είναι που θα κριθεί, επί της ουσίας, η έκβαση του στοιχήματος…

Μπορεί να τα καταφέρει η κυβέρνηση Παπανδρέου;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v