Μεταρρυθμίσεις διά της «πλαγίας» δεν γίνονται

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει με τη μορφή σχεδίου νόμου, αντί προεδρικού διατάγματος, τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις επιλύει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Μεταρρυθμίσεις διά της «πλαγίας» δεν γίνονται
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει με τη μορφή σχεδίου νόμου, αντί προεδρικού διατάγματος, τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις επιλύει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.

Δεν είναι δυνατόν μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις να προωθούνται διά της «πλαγίας» οδού, ακόμη και αν αυτή είναι πλήρως νομότυπη και συνταγματικά κατοχυρωμένη, και να μην τίθενται ανοικτά ενώπιον των αιρετών εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

Η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας θα ήταν καταστροφικό εάν οδηγούσε και σε δημοκρατικό έλλειμμα.

Ποιου είδους φοβικό σύνδρομο είχε οδηγήσει την κυβέρνηση να επιλέξει αρχικά τη λύση του προεδρικού διατάγματος, γι' αυτήν τη μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση, μόνον η Ιστορία μπορεί να καταδείξει.

Το βέβαιον είναι, πάντως, ότι εάν μια κυβέρνηση έχει αμφιβολίες κατά πόσον διαθέτει τη στήριξη των βουλευτών της, οφείλει να σπεύσει αμέσως στην αποσαφήνιση της κατάστασης, θέτοντάς τους κατά τρόπο ευθύ και σαφή ενώπιον του σχετικού διλήμματος.

Θέλετε, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, να στηρίξετε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή σας επί του εργασιακού και του ασφαλιστικού ζητήματος ή όχι;

Έχετε το πολιτικό θάρρος, όσοι από εσάς εγείρετε ενστάσεις διαμέσου των τηλεοπτικών παραθύρων ή όπου αλλού, να απορρίψετε τα συγκεκριμένα νομοθετήματα με την ψήφο σας στη Βουλή, ή όλη αυτή η «φασαρία» αφορά μόνον στη «μάχη των εντυπώσεων» και σε ψηφοθηρικά ελατήρια;

Εν τέλει, είστε διατεθειμένοι να διακυβεύσετε την προσπάθεια που καταβάλλεται για να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να την οδηγήσετε, ενδεχομένως, ένα βήμα πλησιέστερα στη χρεοκοπία;

Δίχως αμφιβολία, όσα προβλέπονται τόσο στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και σε εκείνο που θα κατατεθεί για τις εργασιακές σχέσεις ανατρέπουν καταστάσεις και δεδομένα δεκαετιών.

Ανατρέπουν όμως, κυρίως, τα κακώς κείμενα.

Ανατρέπουν ένα σύστημα αναποτελεσματικό και ζημιογόνο, που μόνον ελλείμματα παρήγαγε, δίχως να εγγυάται τη μελλοντική του πορεία.

Ακόμη και εάν η κυβέρνηση δεν είχε τη «δαμόκλειο σπάθη» της χρεοκοπίας πάνω από το κεφάλι της, οι τροποποιήσεις αυτές όφειλαν να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα υπάρχει και την «επόμενη ημέρα».

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής πρέπει να διέπεται από υπευθυνότητα και όχι από λαϊκιστικού χαρακτήρα συνθηματολογία.

Στα λόγια εν τέλει, φίλτατοι, όλα είναι εύκολα.

Τελικά, όμως, «μετράει» αυτό που κάνουμε στην πράξη…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v