Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη τα ομόλογα

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τα ελληνικά ομόλογα, μετά την τελευταία υποβάθμισή τους από τη Moody’s. Τα ρευστοποιούν οι «index trackers» και δεν μπορούν να τα αγοράσουν όσοι επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές…

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη τα ομόλογα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μετά την τελευταία υποβάθμισή τους από τη φίλη μας τη Moody’s, αφενός ρευστοποιούνται από τους index trackers, δηλαδή όσους επενδύουν βάσει των δεικτών της Citi και της Barclays (Barcap) και αφετέρου δεν προσφέρονται για τοποθετήσεις από όσους επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η Ελλάδα δεν κατατάσσεται πλέον σε αυτές.

Συνολικά, όσοι τοποθετούνται βάσει των σταθμίσεων των: Barclays Series B Euro govt, Barclays Global Aggregate, Citi και IBBOX θα αναγκαστούν σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ όσοι επενδύουν βάσει των δεικτών της JP Morgan και στο Euro Treasury All Markets της Barclays θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Σε αντίστοιχες ρευστοποιήσεις όμως θα αναγκαστούν να προχωρήσουν ακόμη και οι λεγόμενοι «παθητικοί» επενδυτές, που δεν επικεντρώνονται στη λεγόμενη ενεργή ή δυναμική διαχείριση, αν και έως τώρα θα πρέπει να έχουν μειώσει σημαντικά τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα…

Το συνολικό διακύβευμα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αφορά σε ελληνικά ομόλογα της τάξης των 20 έως 40 δισ. ευρώ, οι ρευστοποιήσεις επί των οποίων αναμένεται να σημειωθούν έως το τέλος του μήνα, οπότε και επισήμως «θα εξέλθουν» τα ελληνικά ομόλογα από τους παραπάνω δείκτες.

Την ίδια ώρα, δεν αναμένονται τοποθετήσεις από όσους επενδυτές λαμβάνουν θέσεις στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ των κρατών υψηλού εισοδήματος και μόνον οι χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος χώρες δικαιούνται να ενταχθούν σε δείκτες ομολόγων αναδυομένων αγορών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεχιζόμενη διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ των ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, παρά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, υποδεικνύει πιθανότητα χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους στην επόμενη πενταετία από 40% (με πιθανότητα ανάκτησης κεφαλαίου 20%) έως 90% (με πιθανότητα ανάκτησης κεφαλαίου 80%).

Παρ' όλα αυτά, η επισήμανση της Moody’s ότι υιοθετεί «stable outlook», ήτοι σταθερές προοπτικές αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα δυσμενής αναθεώρηση της παρούσας διαβάθμισης της, («Ba1») για το επόμενο δεκαοκτάμηνο.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω και δεδομένης της σημασίας που έχουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα τοποθετήσεων επί κρατικού χρέους, μόνη ουσιαστική οδός εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου που συνήψε η Ελλάδα με την «τρόϊκα», με την ελπίδα της αναβάθμισής της τουλάχιστον από έναν εκ των Fitch, Moody’s ή S&P, αν και η προοπτική αύξησης του χρέους σε 150% του ΑΕΠ καθιστά τούτο αμφίβολο.

Επειδή, όμως, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο δημιουργίας του περίφημου πλέον ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, βάσει των εκτιμήσεων του οποίου ίσως ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της η ελληνική οικονομία…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v