Απαγόρευση των ελλειμμάτων διά νόμου

Εάν οι Γερμανοί το εφαρμόζουν ήδη και οι Γάλλοι το σκέπτονται, τι ακριβώς εμποδίζει τους Έλληνες να θεσπίσουν συνταγματική πρόβλεψη περί μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών ελλειμμάτων;

Απαγόρευση των ελλειμμάτων διά νόμου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μια χώρα η οποία στο τέλος της τριετίας θα χρωστά περίπου το 150% του ετήσιου ΑΕΠ της, είναι αδιανόητο να μιλάμε ακόμη για δημοσιονομικό έλλειμμα.

Εάν οι Γερμανοί το εφαρμόζουν ήδη και οι Γάλλοι το σκέπτονται, τι ακριβώς εμποδίζει τους Έλληνες να θεσπίσουν συνταγματική πρόβλεψη περί μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών ελλειμμάτων;

Η Ελλάδα, που έχει ήδη δεσμευτεί στην τήρηση του πλαφόν του 3%, τόσο μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και πρόσφατα στο Ecofin του Μαΐου, έχει πολύ περισσότερους λόγους απ' ό,τι οι δύο κυριότερες χώρες της ευρωζώνης να πείσει τις αγορές ότι και θέλει και μπορεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της.

Καλώς ή κακώς, επιλέξαμε όλα αυτά τα χρόνια να δανειζόμαστε από τις αγορές για να συντηρήσουμε ένα λανθασμένο και αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης.

Δανειζόμενοι αναλάβαμε υποχρεώσεις, τις οποίες σήμερα δεν μπορούμε να τιμήσουμε δίχως τη βοήθεια των εταίρων μας στην ευρωζώνη.

Την επόμενη διετία ή και νωρίτερα, εάν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών, θα καταφύγουμε ξανά σε αυτές, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που έχουμε ήδη αναλάβει.

Εάν στις υποχρεώσεις αυτές συνεχίσουμε να προσθέτουμε και νέα βάρη ως απόρροια της ελλειμματικής μας λειτουργίας, δεν θα αργήσει η στιγμή της επανάληψης του έργου που ήδη βιώνουμε σήμερα, τούτη τη φορά υπό δυσμενέστερες, βεβαίως, συνθήκες.

Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, μειωμένης αποπληρωμής του ή «haircut», ή εν τέλει οποιασδήποτε άλλης λύσης πέραν της έγκαιρης και ολοσχερούς αποπληρωμής του χρέους της χώρας, τυχόν υλοποίηση των οποίων θα σήμαινε «αργεντινοποίηση» της Ελλάδας, θα απέκλειαν την πρόσβασή μας στις αγορές για σειρά ετών και θα διακύβευαν συνολικά το μέλλον της χώρας.

Αντίθετα, η θέσπιση νόμου σήμερα για την απαγόρευση της ελλειμματικής λειτουργίας του Δημοσίου και των φορέων του και η δρομολόγηση συνταγματικής διάταξης για τον ίδιο σκοπό στο μέλλον θα συνέτειναν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα μας και θα επέτρεπαν τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Εν τέλει, εάν η οποιαδήποτε κυβέρνηση, σημερινή ή μελλοντική, επιθυμεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ας φροντίζει να βρίσκει από πριν τα χρήματα για την υλοποίησή της.

Όπως είπε προεκλογικά και ο σημερινός πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, τα χρήματα υπάρχουν.

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να τα αναζητήσει απ' όσους παράγουν τον πλούτο και από όσους φοροδιαφεύγουν.

Η σημερινή κατάσταση, όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται εκ νέου να σηκώσουν τα βάρη της κρίσης, συνιστά προφανή κοινωνική αδικία, η οποία κάποτε πρέπει να τερματιστεί.


[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v