Νέο ευρώ για μια νέα Ευρώπη;

Όταν το σύστημα φτάνει στα όριά του, δεν πρέπει μόνον να το φτιάξεις αλλά και να πείσεις τους άλλους ότι όντως δουλεύει. Αυτό καλούνται να κάνουν σήμερα Σαρκοζί και Μέρκελ, που συζητούν για το ευρώ και το μέλλον του.

Νέο ευρώ για μια νέα Ευρώπη;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν το σύστημα φθάνει στα όριά του, δεν πρέπει μόνον να το «φτιάξεις» αλλά και να πείσεις όλους τους άλλους ότι αυτό όντως δουλεύει.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι έχουν τα πράγματα για τους φίλτατους κ. Νικολά Σαρκοζί και κ. Άνγκελα Μέρκελ, που θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι σήμερα, στο Βερολίνο, με αντικείμενο το ευρώ και το μέλλον του.

Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη κρίση χρέους κρατών της ευρωζώνης, δεν μπορείς να έχεις ένα κοινό νόμισμα, δίχως ενιαία δημοσιονομική πολιτική, ή τουλάχιστον δίχως να έχεις θέσει σαφώς τα όριά της και να μπορείς να ελέγξεις ότι αυτά τηρούνται.

Ως προς αυτό, μέχρι τώρα, η ευρωζώνη απέτυχε.

Απέτυχε να πείσει τις αγορές ότι το χρέος που εκδίδουν οι χώρες-μέλη της, πρώτον είναι ασφαλές, δηλαδή ότι θα εξοφληθεί εγκαίρως και στην ολότητά του και δεύτερον ότι το ίδιο το νόμισμα αποτελεί, ή εν τέλει μπορεί να αποτελέσει, σταθερό αποθετικό αγκυροβόλιο για τα κολοσσιαία κεφάλαια που το εμπιστεύονται.

Αντίστοιχα, η αποτυχία αυτή, όπως αποτυπώνεται στη διαμόρφωση διαφορετικού κόστους χρήματος για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αναιρεί έναν από τους κυριότερους λόγους ύπαρξης του ενιαίου νομίσματος.

Αυτόν, της εξάλειψης νομισματικών ανισοτήτων και, άρα δυνατότητας βελτίωσης των όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και διεθνώς.

Με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ότι το ευρώ αποτελεί ένα ισχυρό αποθεματικό νόμισμα, το οποίο φιλοδοξεί να εκθρονίσει ή εν τέλει να διεκδικήσει μία θέση δίπλα στο αμερικανικό δολάριο, όταν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κυριοτέρων κρατών της ευρωζώνης, ήτοι της Γερμανίας και της Γαλλίας, φτάνουν στο σημείο να αναβάλουν προγραμματισμένη συνάντησή τους με αντικείμενο το ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως έγινε πρόσφατα, επειδή πιστεύουν ότι αυτή θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Ακόμη και εάν την επόμενη ημέρα απευθύνουν κοινή επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας εν πολλοίς, αυστηρότερο έλεγχο των αγορών, ώστε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις…

Η νέα προσπάθεια προσέγγισης που θα κάνουν σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ, αν και φαινομενικά θα φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών τις εκατέρωθεν προτάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να «φτιαχτεί» το σύστημα «λειτουργίας» του ευρώ, κυριότερα θα αποτυπώνει τις προθέσεις των δύο πλευρών σχετικά με το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Η Γερμανία, με τον γνωστό κατάλογο των 9 σημείων που έχει δημοσιοποιήσει, ζητά μεταξύ άλλων αυστηρότερες κυρώσεις για τις κυβερνήσεις που καταπατούν τα δημοσιονομικά όρια του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας του δικαιώματος ψήφου για τους υπότροπους παραβάτες ή ακόμη και τη θέσπιση κανόνων «ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Η Γαλλία, μία κατά παράδοση πλουραλιστική χώρα, αποφεύγει αυτές τις ακρότητες, αλλά ζητά ενιαία οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη, με ειδική γραμματεία, κατά το κρατικίστικο γαλλικό γραφειοκρατικό μοντέλο αλλά και επαναπροσανατολισμό των κανόνων, με έμφαση στην ανάπτυξη.

Όλα αυτά δε, στον απόηχο και της πρόσφατης διαμάχης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο πλευρών, της κ. Λαγκάρντ και του κ. Σόιμπλε, σχετικά όχι απλώς με ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά κυριότερα οικονομικής.

Τονώστε την εγχώρια ζήτηση και μην αρκείσθε να αυξάνετε το εμπορικό σας πλεόνασμα, ήταν το μήνυμα της Γαλλίδας υπουργού προς τον Γερμανό ομόλογό της. Και είχε δίκιο.

Η Γερμανία, χρόνια τώρα εκμεταλλεύεται το ευρώ, ως το νόμισμα επί του οποίου μπορούν να δανειστούν φθηνά οι εταίροι της στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη, για να αγοράσουν τα προϊόντα της ακριβότερα απ' ότι αυτή τα πουλά στον υπόλοιπο Κόσμο.

Δίκαιο; Δεν νομίζω…

Κατά προέκταση, σήμερα δεν τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών Σαρκοζί - Μέρκελ, μόνον το θέμα του ευρώ. Στην πραγματικότητα, η συζήτησή τους θα αφορά στο βαθύτατα πολιτικό ζήτημα της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης, στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω αυτής.

Θέλουν ενιαία Ευρώπη, μέσω ενός ενιαίου νομίσματος;

Πρόκειται προφανώς για ένα ερώτημα που δεν θα απαντηθεί μόνον βάσει της σημερινής συζήτησης, αλλά που θα βαρύνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγορές θα αντιμετωπίζουν την υπόθεση «ευρώ», εφεξής…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v