Ποιος δουλεύει ποιον στον τομέα της Υγείας;

Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος κάλεσε χθες τους φαρμακοβιομηχάνους να κάνουν «εκπτώσεις», ενώ οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα τους καθορίζονται από την κυβέρνηση… Γιατί δεν πείθει, άραγε;

Ποιος δουλεύει ποιον στον τομέα της Υγείας;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας εμφανίζεται να λαμβάνει η υπόθεση της κοστολόγησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, υπό το φως της έκκλησης που απηύθυνε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προς τους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν τα κέρδη τους, ενώ ως γνωστόν τα προϊόντα τους πωλούνται σε καθεστώς διατίμησης.

Με λίγα λόγια, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους παραγωγούς ενός κλάδου να κάνουν «εκπτώσεις», ενώ οι τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα του συγκεκριμένου κλάδου καθορίζονται από την κυβέρνηση

Η υπόθεση θα φάνταζε κωμική εάν δεν αφορούσε σε έναν τόσο σημαντικό κλάδο, όπως αυτός της δημόσιας υγείας, και εάν δεν σημειωνόταν στον απόηχο της πρόσφατης οριζόντιας μείωσης στις τιμές των φαρμάκων κατά περίπου 25%, με νόμο που προώθησε η φίλτατη κ. Λ. Κατσέλη και ισχύει από τις 3 Μαΐου.

Ενός νόμου ο οποίος, αν και χαρακτηρίζεται ως «μεταβατικός» από το υπουργείο Οικονομίας, έχει ήδη οδηγήσει τουλάχιστον μία φαρμακοβιομηχανία στην απόσυρση των προϊόντων της από την Ελλάδα, παράδειγμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλες, που ήδη πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες ή πλησίον του κόστους ανάπτυξης και παραγωγής τους.

Το δε απίθανο της υπόθεσης είναι ότι το γεγονός αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ακόμη και το υπουργείο Οικονομίας, ο Γ.Γ. του οποίου κ. Στ. Κομνηνός απέστειλε προ δεκαημέρου περίπου επιστολή προς τις πρεσβείες σειράς κρατών, με την οποία χαρακτηρίζει ως μεταβατική και άρα πρόσκαιρη την παρούσα τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα και τους ζητεί να μην την προσμετρούν για τον προσδιορισμό της αντίστοιχης τιμής που υιοθετούν στη χώρα τους για τα προϊόντα αυτά.

Με λίγα λόγια να μην τη λαμβάνουν υπόψη, διότι θα αλλάξει.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Κομνηνός εμφανίζεται να επιθυμεί την προστασία των φαρμακοβιομηχανιών και του επιπέδου στο οποίο αυτές διαθέτουν τα προϊόντα τους διεθνώς, καθώς οι τιμές τιμοκαταλόγου προσδιορίζονται βάσει του μέσου κοινοτικού όρου, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας καλεί τους φαρμακοβιομηχάνους να μειώσουν τα κέρδη τους…

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μέτρα πανικού όπως η οριζόντια μείωση της τιμής του φαρμάκου εμφανίζονται αδύναμα να αντιμετωπίσουν την πραγματική μάστιγα της σπατάλης και της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τον κλάδο της υγείας, οι δαπάνες του οποίου ήδη υπερβαίνουν σημαντικά τα συμπεφωνημένα με την τρόικα, Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, επίπεδα και οδηγούν σε πραγματική αιμορραγία τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντίθετα, ακόμη εκκρεμεί, αν και έχει επανειλημμένως εξαγγελθεί, η υιοθέτηση μέτρων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα της αδιαφάνειας και της σπατάλης.

Δηλαδή, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο έλεγχός της βάσει διασταυρώσεων, η εφαρμογή του λεγόμενου «θεραπευτικού πρωτοκόλλου», σύμφωνα με το οποίο θα προσδιορίζεται επακριβώς βάσει επιστημονικών κριτηρίων η θεραπευτική «συμπεριφορά» των ιατρών έναντι των ασθενών και, τέλος, η επαναφορά της περίφημης «λίστας» φαρμάκων, που αν και ως μέτρο έχει τις «αντοχές» του, κρίθηκε ως επιτυχές κατά το παρελθόν.

Με λίγα λόγια, αν δεν ληφθούν πραγματικά και ουσιαστικά μέτρα για την εξυγίανση του τομέα της Υγείας και συνεχιστεί η πολιτική του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», όπως το παρόν καθεστώς και επίπεδο διατίμησης του φαρμάκου, ο τομέας αυτός όχι μόνον δεν θα προσφέρει τις υπηρεσίες που έχει καθήκον να προσφέρει, αλλά θα συνεχίσει να αιμορραγεί οικονομικά και μαζί του και ο κρατικός προϋπολογισμός…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v