ΕΕ: Πριν διαλυθεί, θυμηθείτε γιατί φτιάχτηκε

Ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα μπορούσε να πτωχεύσει δύσκολα θα έβρισκε λόγους να συνεχίσει να παραμένει στην παρέα των 27, την «αλληλεγγύη» των οποίων ούτως ή άλλως δεν θα είχε…

ΕΕ: Πριν διαλυθεί, θυμηθείτε γιατί φτιάχτηκε
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα μέτρα που θα θέσει σήμερα η Γερμανία υπόψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού ως «Ομάδα Δράσης» για την οικονομική διακυβέρνηση, υπό την προεδρία του ιδίου του προέδρου της Ε.Ε. κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, είναι πιθανότατα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εξάλλου, αν και δεν το ομολογούν ευθέως, έχουν αναγνωρίσει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποτύχει στους στόχους που έθετε έναντι των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και του χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Γεγονός το οποίο φροντίζουν να τους υπενθυμίζουν, βεβαίως, σχεδόν καθημερινά και οι διεθνείς αγορές χρήματος, οδηγώντας το ευρώ σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα και προς την απόλυτη ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές…

Καιρός λοιπόν να αλλάξει.

Η Γερμανία, διά στόματος του φίλτατου κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος τόσο συχνά επιφυλάσσει τα «καλύτερα» λόγια για τη χώρα μας, αναμένεται να προτείνει μεταξύ άλλων, πέραν της διαδικασίας των συστάσεων έως και επιτήρησης που προβλέπονται ήδη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με υπερβολικό έλλειμμα, τα εξής:

Πρώτον, να «παγώνουν» προσωρινά, ή εν τέλει έως ότου «συμμορφωθούν» τα υπότροπα μέλη, οι μεταφορές κοινοτικών κεφαλαίων προς αυτά, κάτι που ήδη εξετάζει κατά τα φαινόμενα και η ίδια η Κομισιόν.

Δεύτερον, να αίρεται το δικαίωμα ψήφου τους στα κοινοτικά όργανα της Ε.Ε.

Τρίτον, να προβλεφθεί διαδικασία «ελεγχόμενης» πτώχευσης υπερχρεωμένων κρατών, κάτι που ερμηνεύεται ως διαδικασία αναγκαστικής εξόδου τους από την ευρωζώνη.

Η αντιστοίχως φιλτάτη κ. Ά. Μέρκελ, «αφεντικό» του κ. Σόιμπλε, φρόντισε να καταστήσει σαφές, απευθυνόμενη προς το γερμανικό Κοινοβούλιο, ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις προτάσεις αυτές, ούτε κατά ένα «γιώτα», όπως είπε, καθώς η «γερμανική κουλτούρα σταθερότητας» έχει ήδη δείξει τα αποτελέσματά της.

Μια κουλτούρα την οποία εμφανίστηκε να συμμερίζεται, έως έναν βαθμό τουλάχιστον, και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση στη Γαλλία ώστε να υιοθετηθεί, εν πολλοίς κατά το γερμανικό πρότυπο, «πλαφόν» στο επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Βεβαίως, τυχόν υιοθέτηση αυτών των γερμανικών προτάσεων θα οδηγούσε αναπόφευκτα και στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι για το οποίο είναι βέβαιο ότι δεν θα ήσαν ευτυχείς οι Γάλλοι, ή και άλλοι λαοί της Ευρώπης…

Πολύ σημαντικότερα όμως, η υιοθέτηση αυτών των κανόνων, και κυρίως του τελευταίου βάσει του οποίου θα καθίστατο δυνατή η «ελεγχόμενη» πτώχευση μιας χώρας, θα άνοιγε την πόρτα για την αποδόμηση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αν και νομικά η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν προβλέπει διαδικασία αποβολής κράτους-μέλους από την ευρωζώνη αλλά ούτε και οικειοθελούς αποχώρησης, επιτρέπει την οικειοθελή αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα μπορούσε να πτωχεύσει δύσκολα θα έβρισκε λόγους να συνεχίσει να παραμένει στην «παρέα» των 27, την «αλληλεγγύη» των οποίων ούτως ή άλλως δεν θα είχε…

Μια «παρέα», ας μην ξεχνάμε, η οποία δημιουργήθηκε στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με μόνο ίσως στόχο την ομογενοποίηση των λαών της Ευρώπης και την αποτροπή ενός νέου αιματοκυλίσματός της, για τρίτη φορά, με πρωτοβουλία μιας και μόνον χώρας.

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v