Μην παίζετε με το ευρώ, κυρία Μέρκελ

Η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις "αέρα" επί κρατικών ομολόγων ίσως είναι ορθή. Δημιουργεί όμως ένα επικίνδυνο και ασφαλώς μελανό προηγούμενο στην ευρωζώνη.

Μην παίζετε με το ευρώ, κυρία Μέρκελ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απόφαση της Γερμανίας, χθες, να απαγορεύσει μονομερώς τις "ανοιχτές" πωλήσεις ευρωομολόγων, CDSs και μετοχών των δέκα μεγαλύτερων γερμανικών οίκων του χρηματοοικονομικού τομέα, δίχως προηγούμενη συνεννόηση είτε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ή της Ε.Ε., δημιουργεί ένα επικίνδυνο και ασφαλώς μελανό προηγούμενο.

Μολονότι αντίστοιχες αποφάσεις σχετικά με την απαγόρευση της διενέργειας "ανοιχτών" πωλήσεων μετοχών, ήτοι δίχως την προηγούμενη κατοχή του υποκείμενου τίτλου, έχουν ληφθεί εκ μέρους των κατά τόπους αρμόδιων εθνικών χρηματιστηριακών αρχών, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων, είναι η πρώτη φορά όπου απόφαση του είδους αυτού λαμβάνεται επί κρατικών ομολόγων χώρας-μέλους της ευρωζώνης και μάλιστα δίχως προηγούμενη συνεννόηση και συντονισμό με τους εταίρους της, γεγονός που επισήμανε χθες και ο επίτροπος επί θεμάτων εσωτερικής αγοράς, κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή της καγκελαρίου, κ. Άνγκ. Μέρκελ, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και προσχηματική καθώς δημιουργεί σαφές έδαφος στρεβλώσεων και μείωσης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά κρατικού χρέους, αφού έχει εφαρμογή μόνο επί γερμανικού εδάφους και παρέχει έτσι περιθώριο εθνικού και νομοθετικού "arbitrage" μεταξύ των συναλλασσομένων στις απανταχού αγορές.

Κάτι που εκτιμούμε ότι γνώριζε η κ. Μέρκελ πριν λάβει τη σχετική απόφαση.

Η ίδια η "BaFin", εξάλλου, μέσω της οποίας ελήφθη η παραπάνω απόφαση, μόλις στις 8 Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι, βάσει στοιχείων που της είχαν διαθέσει οι αμερικανικές αρχές εκκαθάρισης συναλλαγών επί ομολόγων, δεν μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη "τεράστιων" (massive) κερδοσκοπικών επιθέσεων μέσω των CDSs επί ελληνικών ομολόγων.

Κοντολογίς, όταν κράτη-μέλη της ευρωζώνης που έβλεπαν έως τώρα σχεδόν καθημερινά την επιτοκιακή ψαλίδα των ομολόγων τους να διευρύνεται έναντι των ανίστοιχων γερμανικών, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν έχουν προχωρήσει μονομερώς στη λήψη μέτρων αντίστοιχων με αυτά που ανακοίνωσε χθες η Γερμανία και όταν το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τη λήψη σχετικών αποφάσεων, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) συνεδριάζει την Παρασκευή, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σχετικά με τη σπουδή της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η απόφαση της κ. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε χθες ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι "το ευρώ κινδυνεύει", ελήφθη είτε υπό το κράτος πανικού, είτε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, είτε επειδή η ίδια επιθυμεί να αναδείξει για ακόμα μία φορά τη Γερμανία ως χώρα που διαθέτει την πρωτοκαθεδρία στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις ανεξαρτήτως της βούλησης των υπόλοιπων κρατών-μελών.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, και ανεξάρτητα από το ορθό ή μη της ουσίας της απόφασης για την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων, πρόκειται για μια μονομερή απόφαση που τραυματίζει την ίδια τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης, στην οποία υποτίθεται ότι θα φθάναμε μέσω του ευρώ.

 [email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v