Ίσα βάρκα, ίσα νερά για να πάμε εμπρός…

H υιοθέτηση του "ισοσκελισμένου προϋπολογισμού", κατά το γερμανικό πρότυπο, το οποίο επιτρέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα, θα έλυνε τα προβλήματα του ευρώ. Η Ευρώπη αντέχει το μέτρο;

Ίσα βάρκα, ίσα νερά για να πάμε εμπρός…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένας από τους κυριότερους λόγους κάμψης του βαθμού εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς το ευρώ υπήρξε και η παρατεταμένη καθυστέρηση, με κύρια υπαίτιο τη Γερμανία, στην υιοθέτηση ενός επαρκούς πλέγματος μέτρων με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου χρεοκοπίας, μιας ή περισσότερων, οικονομιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Ο περίφημος πλέον "μηχανισμός στήριξης", που δημιουργήθηκε προ δεκαημέρου περίπου, ύψους έως και 750 δισ. ευρώ, επιπρόσθετα, είναι ακόμη αρκετά "νεφελώδης" και ασαφής ως προς τον τρόπο λειτουργίας του και, αν και θεραπεύει το σύμπτωμα, ήτοι την αδυναμία δανεισμού, δεν κτυπά κατά τρόπο οριστικό τη δημοσιονομική "ρίζα του κακού".

Με άλλα λόγια, δεν συνιστά έναν μόνιμο μηχανισμό δημοσιονομικής εποπτείας και συντονισμού του συνόλου των οικονομιών των κρατών-μελών της ευρωζώνης έτσι ώστε να αποφευχθεί η τυχόν επανάληψη της κατάφορης παραβίασης των κανόνων που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς το έλλειμμα και το χρέος έναντι του ΑΕΠ, παραδείγματα της οποίας είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Πολύ περισσότερο, η υιοθέτηση ενός μηχανισμού του είδους αυτού αλλά και μια στενότερη παρακολούθηση της πορείας των εθνικών προϋπολογισμών, ενδεχομένως με την προηγούμενη έγκρισή τους από την Κομισιόν, θα μειώσει το έδαφος επανάληψης φαινομένων παραποίησης στατιστικών για την πορεία της οικονομίας, τομέας στον οποίο "έλαμψε" η χώρα μας.

Όπως όλες οι κρίσεις, έτσι και η τρέχουσα έδωσε την ευκαιρία να φανούν τα αδύναμα σημεία του συστήματος, που στην προκειμένη περίπτωση αφορούν στην απουσία ενιαίου δημοσιονομικού ελέγχου στα κράτη-μέλη της ΟΝΕ.

Όπως ο φίλτατος κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε χθες, "η Ευρώπη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη σημερινή κρίση για να αναμορφώσει το θεσμικό της πλαίσιο ώστε να ολοκληρωθεί η νομισματική ενοποίηση", η οποία κατά τον ίδιο παραμένει ανολοκλήρωτη…

"Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", συνέχισε ο κ. Στρος-Καν, "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του ευρώ".

Θα πρέπει πιθανότατα, όμως, να κάνουν και την υπέρβαση.

Με άλλα λόγια, αφενός ό,τι κάνουν θα πρέπει να γίνει γρήγορα και όχι με τις ταχύτητες που το ευρωπαϊκό κατεστημένο μας έχει συνηθίσει και αφετέρου θα πρέπει να είναι τόσο ριζικό ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησής του από τις αγορές.

Ένα τέτοιο μέτρο πιθανότατα θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση του περίφημου "ισοσκελισμένου προϋπολογισμού", λίγο-πολύ κατά το γερμανικό συνταγματικό πρότυπο, το οποίο επιτρέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα, που δεν θα υπερβαίνουν το 0,35% του ΑΕΠ έως το 2016 και παρέχει ουσιαστικό έδαφος μείωσης του δημοσίου χρέους.

Εάν μια κυβέρνηση χώρας-μέλους της ευρωζώνης επιθυμεί να ασκήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής ή εάν αποφασίσει για οποιονδήποτε λόγο να υπερβεί τις δυνατότητες που της παρέχουν τα έσοδά της, θα πρέπει αναγκαστικά να βρει και τους αντίστοιχους πόρους ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της.

Αυτό, εξάλλου, δεν σημαίνει χρηστή διοίκηση και αυτό εν τέλει δεν έχει ανάγκη και ο δικός μας τόπος;

Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσον η Ευρώπη είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v