Μιλώντας τη γλώσσα των αγορών…

Εάν θέλεις να δανείζεσαι από τις αγορές, πρέπει να μπορείς να μιλάς τη γλώσσα των αγορών. Να δείχνεις ότι κατάλαβες πού είναι το πρόβλημα και πως είσαι αποφασισμένος να πράξεις ό,τι απαιτείται για να διορθώσεις τη ζημιά.

Μιλώντας τη γλώσσα των αγορών…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν θέλεις να δανείζεσαι από τις αγορές, πρέπει να μπορείς να μιλάς τη "γλώσσα" των αγορών.

Να δείχνεις ότι κατάλαβες πού είναι το πρόβλημα και ότι είσαι αποφασισμένος να πράξεις οτιδήποτε απαιτείται για να διορθώσεις τη ζημιά που αυτό έχει προκαλέσει.

Σε διαφορετική περίπτωση, είσαι καταδικασμένος να δανείζεσαι από τους πολιτικούς.
Έστω και πρόσκαιρα.

Από ανθρώπους δηλαδή που έχουν διαφορετική "ατζέντα" από τη δική σου, διαφορετικές σκοπιμότητες και που εν τέλει δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα.

Η πρόσφατη προσφυγή της Ελλάδας στο πακέτο στήριξης Ε.Ε. - ΔΝΤ είναι προφανές ότι δεν διασκέδασε τις ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που εξακολουθεί να αποτυπώνεται και στο επίπεδο των spreads.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, υπό το φως και της συνεχιζόμενης δυστοκίας εκ μέρους της Γερμανίας να ανοίξει τους κρουνούς της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, παραμένοντας δέσμια της έως τώρα σκληρής ρητορικής της έναντι της Ελλάδας, τουλάχιστον έως τις αρχές Μαΐου, οπότε διεξάγονται οι περίφημες πλέον εκλογές της Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, εξάλλου, κινήθηκαν και οι επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες η έως τώρα θερμή υπέρμαχος της ελληνικής υπόθεσης και του ευρωπαϊκού νομίσματος Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το εύρος των υποχρεώσεων που θα κληθεί να αναλάβει η χώρα της έναντι της Ελλάδας, μιλώντας για "βαρέλι δίχως πάτο" και για γαλλικό "φρένο" σε περίπτωση αθέτησης των ελληνικών δεσμεύσεων έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ενός Συμφώνου που συστηματικά παραβιάζει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Με λίγα λόγια, με τη μέχρι τώρα στάση της η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να πείσει.

Αφενός τις αγορές, αν και γι' αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά η ίδια, και αφετέρου τους κοινοτικούς της εταίρους, εμποδίζοντάς τους να αντιπαραθέσουν επαρκή επιχειρηματολογία σε όσους τους επιτίθενται για διασπάθιση των χρημάτων των φορολογουμένων σε περίπτωση στήριξής της.

Το μήνυμα που ευθύς εξαρχής τόσο οι αγορές όσο και οι εταίροι μας ήθελαν να ακούσουν αφορούσε στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δαπάνες και κατά προέκταση το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Αντ’ αυτού, εισέπραξαν ημίμετρα και εύκολες λύσεις όπως η οριζόντια περικοπή επιδομάτων στον δημόσιο τομέα, ενώ την εικόνα προφανώς επιβάρυνε περαιτέρω η αναθεώρηση προς το χειρότερο των στοιχείων του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για το 2009.

Για την αντιμετώπιση των πραγματικών δεινών των ελληνικών δημοσίων οικονομικών, όπως της σπατάλης, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής, τι άκουσαν πέρα από υποσχέσεις;

Πόσες καταργήσεις άχρηστων φορέων ή θέσεων στον δημόσιο τομέα είδαν;

Ποια προσπάθεια αύξησης της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος είδαν;

Ποιες πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές είδαν;

Πώς θα πειστούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πραγματικά αποφασισμένη να μειώσει την αιμορραγία του προϋπολογισμού;

Αντίστοιχα, πώς περιμένει η ίδια η κυβέρνηση, οι Έλληνες πολίτες να ανεχθούν τη βίαιη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική εξυγίανση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται το δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα;

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει επιδείξει μέχρι στιγμής το πολιτικό θάρρος να προωθήσει πολιτικές που η κυβέρνηση Καραμανλή ουδέποτε τόλμησε.

Πρέπει όμως να το φέρει σε πέρας το έργο.

Να κάνει αυτό που και η ίδια βλέπει ότι δεν μπορεί να αποφύγει.

Εάν είναι να υπάρξει εξάλλου ένα όφελος από όλη αυτήν την ιστορία, ας είναι αυτό.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v