Ό,τι δεν δηλώνεται, κατάσχεται;

Έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του μέτρου της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται, αυτό παραμένει κενό γράμμα. Γιατί απορούμε, λοιπόν, όταν αμφισβητείται η αξιοπιστία μας;

Ό,τι δεν δηλώνεται, κατάσχεται;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ανακοίνωση δημοσιονομικών στοιχείων έτους 2009 δυσμενέστερων του αναμενομένου και με σαφή απόκλιση από όσα προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από τη Eurostat σήμερα, μόνον μικρή επίπτωση μπορεί να έχει στις αγορές χρήματος, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα.

Ούτως ή άλλως, με τα spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων να βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ανώτερα των 530 μονάδων βάσης, η λειτουργία των αγορών αυτών θεωρείται ήδη ως στρεβλή, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι τιμές προσφοράς και ζήτησης θεωρούνται ήδη μόνον «ενδεικτικές», ήτοι σε επίπεδα όπου δεν γίνονται πράξεις και άρα εικονικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η έννοια της «αγοράς» σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα έχει ήδη καταρριφθεί.

Το ατυχές, ωστόσο, σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat είναι ότι αναμένεται να συνοδεύεται για ακόμη μία φορά από την υποσημείωση πως τα δημοσιευόμενα στοιχεία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως οριστικά. Ήτοι ότι δεν συνυπογράφονται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία εξακολουθεί να τα θεωρεί ως αναξιόπιστα.

Με άλλα λόγια, το διαβόητο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των δεινών που υφίσταται σήμερα η Ελλάδα, θα επιβεβαιωθεί για ακόμη μία φορά κατά τρόπο σαφή και επίσημο.

Ουδείς ή εν τέλει ελάχιστοι περίμεναν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε μέσα σε διάστημα μόλις επτά μηνών μετά την ανάληψη της εξουσίας να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία της χώρας.

Θα μπορούσε όμως τουλάχιστον να είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει όσα εξήγγειλε, περίπου έναν χρόνο πριν, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 22 Μαΐου του 2009, πριν από 11 μήνες, ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απευθυνόμενος σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο «Πολιτικό σύστημα και κράτος στην υπηρεσία του Πολίτη» εξήγγειλε, ενόψει τότε των Ευρωεκλογών, τα βασικά μέτρα που η κυβέρνησή του θα λάμβανε όταν κατακτούσε την εξουσία.

Μεταξύ αυτών, η αναμόρφωση του συστήματος «πόθεν έσχες» ώστε «ό,τι δεν δηλώνεται να κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου», η ανάρτηση όλων των υπογραφών των υπουργών στο Διαδίκτυο, ο έλεγχος των προμηθειών και των έργων του Δημοσίου από Ανεξάρτητη Αρχή, ο έλεγχος των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Βουλή, προϋπολογισμοί προγραμμάτων και διπλογραφικό σύστημα σε όλο το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, απλό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και, τέλος, μικρή, επιτελική αλλά και ισχυρή κυβέρνηση.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, πόσα από αυτά έχουν γίνει πράξη και πόσα έμειναν στο επίπεδο της εξαγγελίας, ακόμη και από κυβερνητικά χείλη;

Ουδείς πιστεύει ότι η χώρα μας και οι «κακές συνήθειές» της μπορούν να αλλάξουν από τη μία ημέρα στην άλλη.

Γιατί όμως θα έπρεπε να αρχίσουν να μας «πιστεύουν», όταν εμφανιζόμαστε συνεχώς αφερέγγυοι;

Γιατί θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να πείσουμε τις αγορές, όταν η μία υπόσχεσή μας μετά την άλλη αποδεικνύεται κενό γράμμα;

Θα τολμούσαν πολλοί Έλληνες να κρύψουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία εάν γνώριζαν ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την κατάσχεσή τους σε περίπτωση εντοπισμού;

Έναν χρόνο μετά την εξαγγελία αυτή και επτά μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παραδίδει όσα υποσχέθηκε;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v