Ευρωπαίος τραπεζίτης με όραμα

Είναι σπάνιο να σηκώνει κανείς με αποφασιστικότητα το παράστημά του, εν μέσω θύελλας, υπενθυμίζοντας στους πάντες τις ευθύνες τους και το όραμα που οφείλουν να έχουν. Χθες, ο Ζ.-Κ. Τρισέ μας έδειξε πώς.

Ευρωπαίος τραπεζίτης με όραμα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην έχει "κυβέρνηση", διαθέτει όμως τραπεζίτη και μάλιστα με όραμα.

Είναι πολύ σπάνιο να σηκώνει κανείς με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα το παράστημά του, εν μέσω θύελλας, υπενθυμίζοντας στους πάντες τις ευθύνες τους αλλά και τον στόχο που οφείλουν να έχουν οι προσπάθειές τους.

Το κοινό όραμά τους.

Την ίδια ώρα που οι απανταχού "τρεϊντεράδες"... πυροβολούσαν χθες τα ελληνικά ομόλογα, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά το φάσμα της χρεοκοπίας στη χώρα μας, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ με χαρακτηριστική στωικότητα όχι μόνον καθιστούσε σαφές ότι "δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας", αλλά έθετε τόσο τις αγορές όσο και τους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους μας προ των ευθυνών τους.

Προς τις αγορές, το μήνυμά του για τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας ήταν σαφές: "Κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς των κυβερνήσεων" της ευρωζώνης.

Προς τις ίδιες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης, το μήνυμα ήταν αντίστοιχα σαφές: "Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πρέπει να σταθούν στο ύψος των υποχρεώσεών τους".

Προς τη χώρα μας, το ίδιο: "Αυτό που έχει σημασία είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας".

Πίσω από τα λόγια του, η λαϊκίστικη προσέγγιση που υιοθέτησε η καγκελάριος Μέρκελ έναντι του ελληνικού ζητήματος, ενώ η χώρα της διερχόταν μια προεκλογική περίοδο, φάνταζε θολή και δίχως νόημα.

Το έλλειμμα ενότητας και ομοψυχίας που εμφάνισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδό τους, στις 25 και 26 του προηγούμενου μηνός, με αφορμή τη στάση της Γερμανίας, έμοιαζε μάταιο.

Ο στόχος είναι ένας, σύμφωνα με τον Τρισέ. Η νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη και διαμέσου αυτής η περιφρούρηση της αγοραστικής δύναμης των 330 εκατ. πολιτών και κατά συνέπεια της ευημερίας τους.

Ευθύνη μας είναι η διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας και η ΕΚΤ έχει κατορθώσει στα έντεκα χρόνια της μέχρι τώρα ζωής της πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα από ό,τι στην εντεκάχρονη περίοδο που προηγήθηκε, σημείωνε ο πρόεδρός της, υπενθυμίζοντας στους παριστάμενους εκπροσώπους του Τύπου τον λόγο ύπαρξης της Τράπεζας.

Τους έλεγε, με άλλα λόγια και δίχως να το εκστομίσει, ότι "εμείς τη δουλειά μας, ήτοι την επίτευξη νομισματικής σταθερότητας, την κάνουμε. Πρέπει τώρα και οι κυβερνήσεις να την κάνουν. Να αρχίσουν να ελέγχουν καλύτερα τα δημοσιονομικά τους ζητήματα, για να μην έχουμε κρίσεις όπως η ελληνική. Αλλά, ακόμη και όταν αυτές συμβαίνουν, να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, δίχως να προσφεύγουμε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…".

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ίσως χθες είπε περισσότερα διαμέσου όσων επέλεξε να μην αναφέρει, αλλά, παρά τη χρήση "διπλωματικής γλώσσας", το μήνυμά του ήταν κάτι περισσότερο από σαφές.

"Αν θέλετε να έχετε το ευρώ ως νόμισμα, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων"…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v