Θυσίες αλλά και τιμωρία

Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται θυσίες από έναν λαό ο οποίος καθημερινά παρατηρεί να διαιωνίζεται το φαινόμενο της ατιμωρησίας έναντι εκείνων που τον οδήγησαν στην παρούσα δεινή του θέση.

Θυσίες αλλά και τιμωρία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για τους λάτρεις της "συνωμοσιολογίας" το έδαφος θα είναι πάντα γόνιμο, σε μικρά ή σημαντικότερα ζητήματα και βεβαίως σε κάθε τι που αφορά στην επικαιρότητα.

Όπου υπάρχουν όμως θεσμοί, γερά ριζωμένοι και εμπεδωμένοι στη λειτουργία της Πολιτείας, είναι πολύ πιο εύκολο να βάλουμε "το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων" για να διαλευκάνουμε μια υπόθεση.

Έτσι, στον "παράδεισο" του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφίας, δεν έχουν ακόμη πλήρως απαξιωθεί και συνέβαλαν κατά το παρελθόν στην παραίτηση ή την "απόσυρση" δύο προέδρων, ξεκινά μία ακόμη έρευνα, πιθανώς καταλυτικής σημασίας, για τη μελλοντική λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα διεθνώς.

Ο πολυπράγμων γερουσιαστής κ. Κρις Ντοντ, γνωστός και από το πλαίσιο ρυθμίσεων που προωθεί για την "αποσυναρμολόγηση" των τραπεζικών κολοσσών, ήτοι τον τεμαχισμό των λεγόμενων "too big to fail banks", οι οποίες συνετέλεσαν στη δημιουργία της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως αποτέλεσμα των πρακτικών τους αλλά και του μεγέθους τους, εμφανίζεται έτοιμος να χτυπήσει γερά το "θεριό" της αδιαφάνειας, στη λειτουργία των ιδρυμάτων αυτών.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ κ. Ε. Χόλντερ, ο κ. Ντοντ επικαλείται έκθεση του κρατικού επιτρόπου στη Lehman Brothers, κ. Α. Βαλούκα, σύμφωνα με τον οποίο η επενδυτική τράπεζα αλλοίωσε σκοπίμως τα αποτελέσματά της, μέσω πολύπλοκων συμφωνιών "repos" ώστε να αποκρύψει από την αμερικανική κυβέρνηση, τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, το επενδυτικό κοινό, ή ακόμη και το διοικητικό της συμβούλιο, επισφάλειες της τάξης των 50 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο τρέχον έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ντοντ, ο επίτροπος της τραπέζης εντόπισε ότι η Lehman χρησιμοποίησε αυτές τις συμφωνίες "repos" με μόνο στόχο την παραπλάνηση επενδυτών και πιστωτών, σχετικά με την πραγματική οικονομική της κατάσταση και την εικόνα του ισολογισμού της και γι' αυτό ζητά τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών, όπου αυτός αρμόζει.

Όλα αυτά σε μια χώρα όπου κατά τα φαινόμενα οι θεσμοί λειτουργούν.

Στην Ελλάδα, όπου μόλις πρόσφατα μας απασχόλησε η περίφημη υπόθεση της ενδεχόμενης απόκρυψης τμήματος του δημόσιου χρέους μέσω πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων και παραγώγων επιτοκιακών προϊόντων, τι ακριβώς έχει συμβεί;

Κινήθηκε έστω και ένας πολιτικός για να ζητήσει από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Πήρε κάποια πρωτοβουλία η ίδια η Δικαιοσύνη κατόπιν του θορύβου που υπήρξε στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή Τύπο σχετικά με αυτήν την υπόθεση;

Οι κοινωνικές επιπτώσεις από τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση θα είναι σημαντικές και δίχως αμφιβολία το κοινωνικό σύνολο δεν θα μπορέσει να τις ανεχθεί, εάν δεν συνοδευτούν και από την εμπέδωση αισθήματος δικαίου και ισονομίας.

Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται θυσίες από έναν λαό ο οποίος καθημερινά παρατηρεί να διαιωνίζεται το φαινόμενο της ατιμωρησίας έναντι εκείνων που τον οδήγησαν στην παρούσα δεινή του θέση.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v