Το τέλος των τραπεζικών δεινοσαύρων

Θεμελιώδους σημασίας νομοθέτημα, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου επανάληψης της κρίσης που έπληξε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και οδήγησε την υφήλιο σε ύφεση, προωθούν οι ΗΠΑ.

Το τέλος των τραπεζικών δεινοσαύρων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Θεμελιώδους σημασίας νομοθέτημα, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου επανάληψης της κρίσης που έπληξε την τελευταία διετία το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και οδήγησε την υφήλιο σε ύφεση, προωθούν οι ΗΠΑ.

Βάσει σχεδίου που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για τον τραπεζικό τομέα, κ. Χ. Ντοντ, παρέχεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) η δυνατότητα διάλυσης εταιρικών σχημάτων τα οποία αποτελούν "σοβαρή απειλή" για την οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ.

Το σχέδιο νομοθετήματος είναι σαρωτικό, καθώς δεν προβλέπει μόνο τη δυνατότητα διάλυσης των διαβόητων τραπεζικών κολοσσών (too big to fail banks), που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime), αλλά επεκτείνεται και σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αγγίζοντας ασφαλιστικές εταιρίες, hedge και equity funds και κάθε λογής ιδρύματα, η λειτουργία των οποίων θα κρίνεται "επικίνδυνη".

Βάσει των προβλέψεων του σχεδίου αυτού, η Fed θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του ειδικού "εποπτικού συμβουλίου χρηματοοικονομικής σταθερότητας", το οποίο καλείται να θεσμοθετήσει, να ζητά από εταιρικά σχήματα την πραγματοποίηση αποεπενδύσεων, ήτοι πώλησης συμμετοχών τους σε πιστωτικά ή σε άλλα συναφή ιδρύματα, ως "μέτρο ύστατης ανάγκης".

"Οι αστοχίες που οδήγησαν στην κρίση απαιτούν γενναία μέτρα", σημείωσε ο κ. Ντοντ, παρουσιάζοντας περίληψη των προτάσεών του προς εκπροσώπους του Τύπου.

"Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να δώσουμε ξανά στους Αμερικανούς την αίσθηση ότι υπάρχει ένα σύστημα που λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση αλλά και την προστασία τους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο του κ. Ντοντ προβλέπει επίσης τη δημιουργία εννεαμελούς ομοσπονδιακής επιτροπής, υπό τον υπουργό Οικονομικών, που θα επιβλέπει τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα και θα είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων προς το "σύστημα".

Ακόμη, προβλέπει σειρά μέτρων βάσει των οποίων θα απαγορεύεται στα πιστωτικά ιδρύματα η διαχείριση κεφαλαίων για "ίδιο λογαριασμό", η επένδυση ή συμμετοχή σε hedge funds ή σε equity funds.

Αν και το τελικό σχέδιο νόμου θα είναι αντικείμενο των εργασιών της παραπάνω επιτροπής, οι κατευθύνσεις επί των οποίων κινείται το "σχέδιο Ντοντ" είναι θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Και τούτο καθώς επαναπροσδιορίζει και θέτει σαφείς περιορισμούς στο είδος του καπιταλισμού που βιώνει ο δυτικός κόσμος δεκαετίες τώρα, ορίζοντας μια "κόκκινη γραμμή" για το μέγεθος και το εύρος που μπορούν να έχουν τα εταιρικά σχήματα.

Πρόκειται για μια κίνηση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε πραγματική επανάσταση τη Wall Street και αναπότρεπτα θα βρει μιμητές και πέραν των συνόρων των ΗΠΑ.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v