Η έναρξη της επόμενης τραπεζικής κρίσης;

Κάθε 2,5 ημέρες μία τράπεζα κλείνει στις ΗΠΑ. Βασικότερες αιτίες η ακόμη χειμαζόμενη αγορά εμπορικών ακινήτων αλλά και τα απότοκα της κρίσης subprime. Πλέον όμως ανατέλλουν και άλλοι κίνδυνοι.

Η έναρξη της επόμενης τραπεζικής κρίσης;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η κρίση της αγοράς δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime) έφερε στο χείλος της καταστροφής τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η κρίση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων πραγματικά ξεκληρίζει τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, τα οποία κλείνουν με ρυθμό ένα κάθε 2,5 ημέρες.

Πέρυσι έβαλαν λουκέτο συνολικά 140 μικρού ή και μεσαίου μεγέθους τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας το Federal Deposit Insurance Corp. (Συνεγγυητικό Τραπεζών), το οποίο σπεύδει για τη διάσωση των καταθετών τους αλλά και για την εξαγορά των στοιχείων του ενεργητικού τους, σε έλλειμμα της τάξης των 20,9 δισ. δολ.

Φέτος, ακόμη 26 πιστωτικά ιδρύματα έβαλαν λουκέτο, ενώ το FDIC έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον αριθμό των τραπεζών που ενδέχεται να καταρρεύσουν, ανεβάζοντας τη σχετική του πρόβλεψη από 552 σε 702, για το τρέχον έτος.

Υπό το φως της πρόβλεψης αυτής αλλά και της συνεχιζόμενης κρίσης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων επί εμπορικών ακινήτων, το FDIC ανακοίνωσε ότι προχωρά στην πώληση στοιχείων ενεργητικού, όπως υφιστάμενων δανείων, σε συνταξιοδοτικά ταμεία αλλά και σε τρίτα πιστωτικά ιδρύματα που ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.

Με τη μέθοδο αυτή, ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, το FDIC ίσως μπορέσει να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων ύψους 50,4 δισ. δολ. που διέθεσε πέρυσι για την απόκτηση αυτών των στοιχείων ενεργητικού, ώστε να τα χρησιμοποιήσει σε αντίστοιχες μελλοντικές διασώσεις, ανοίγει όμως και δύο πληγές:

Πρώτον, ανοίγει τον δρόμο για την αναγκαστική διαγραφή χρεών εκ μέρους τραπεζικών ιδρυμάτων που μετείχαν σε κοινοπρακτικά δάνεια με πιστωτικά ιδρύματα που κατέρρευσαν και, δεύτερον, εισάγει τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε μια αγορά στην οποία έως τώρα δεν συμμετείχαν απευθείας αλλά μόνο μέσω εταιριών "private equity", οι οποίες αναλάμβαναν και την ευθύνη της διαχείρισης των στοιχείων αυτών.

Ανοίγει δηλαδή τον δρόμο αφενός για την κατάρρευση ακόμη περισσότερων τραπεζών και αφετέρου για τη διαχείριση τραπεζών από συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία πλέον θα έχουν συμμετοχές πλειοψηφικού χαρακτήρα σε αυτές.

Πρόκειται για ένα νέο και ενδεχομένως ολισθηρό μονοπάτι, ιδίως εξαιτίας των κινδύνων που θέτει σε ολόκληρο το αμερικανικό πιστωτικό σύστημα η συνεχιζόμενη κάμψη της αγοράς εμπορικών ακινήτων και η αύξηση των επισφαλειών που αυτή επιφυλάσσει για τις τράπεζες.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v