Μια αμιγώς τοξική αγορά εκτός ελέγχου

Η αγορά των CDS, που όπως είδαμε με την ελληνική κρίση μπορούν να καθορίσουν εάν ένα κράτος μπορεί να δανειστεί, όχι μόνον δεν υπόκεινται αλλά αρνούνται να ενταχθούν σε οποιοδήποτε είδος ελέγχου ή εποπτείας.

Μια αμιγώς τοξική αγορά εκτός ελέγχου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατάρρευσης της Lehman Brothers και των παραλίγο χρεοκοπιών της AIG και της Bear Stearns.

Αποτελούν αμιγώς «τοξικά» προϊόντα, όπως τα έχουν χαρακτηρίσει κορυφαίοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του George Soros, και η συνολική τους αξία εκτιμάται σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσό των 25 τρισ. δολ.

Και όλα αυτά ενώ δεν υπόκεινται σε κανενός είδους θεσμικό έλεγχο και ενώ αρνούνται πεισματικά να ενταχθούν σε αυτόν.

Ο λόγος για τα διαβόητα Credit Default Swaps ή CDS, τα οποία, όπως είδαμε με την «ευκαιρία» της ελληνικής κρίσης, μπορούν να καθορίσουν, λίγο-πολύ, εάν ένα κράτος μπορεί να βγει στη διεθνή αγορά και να δανειστεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, κορυφαία χρηματοπιστωτικά και επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στην αγορά των CDS αρνούνται πεισματικά στην πρόταση που τους έχει απευθύνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, να ενταχθούν σε κάποιας μορφής οργανωμένη αγορά για την επίσημη εκκαθάριση των συμβολαίων τους, επικαλούμενα αύξηση του κόστους των συναλλαγών τους.

Επενδυτικοί φορείς όπως η Pacific Investment Management Co., η BlueMountain Capital Management LLC και η AllianceBernstein LP συγκαταλέγονται μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων και hedge funds που δεν συμφωνούν σε συγκεκριμένους στόχους για την εκκαθάριση αυτών των παράγωγων προϊόντων, πριν εκπνεύσει η διορία της 1ης Μαρτίου που τους έχει θέσει η Federal Reserve της Νέας Υόρκης, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία λύση με στόχο τη δημιουργία μιας στοιχειωδώς οργανωμένης αγοράς.

Με λίγα λόγια, αν και διαχειρίζονται μια άκρως τοξική αγορά, που μόνον κατ’ όνομα ασφαλίζει έναντι κινδύνων, όπως κατέδειξε και η περίπτωση της AIG, η οποία διασώθηκε μόνον αφού την εξαγόρασε το αμερικανικό κράτος αναλαμβάνοντας τις μυθώδεις υποχρεώσεις της ύψους 180 δισ. δολ., δεν δέχονται να υπαχθούν σε κανενός είδους ρύθμιση ή εποπτεία.

Όπως ο ίδιος ο Soros έχει επισημάνει, αν και το «σορτάρισμα» ομολόγων μέσω της αγοράς CDS εμπεριέχει περιορισμένο κίνδυνο αλλά πιθανώς υψηλότατα κέρδη (ελληνική περίπτωση), η πώληση CDS προσφέρει περιορισμένα κέρδη και πιθανώς ανεξέλεγκτες απώλειες (περίπτωση ΑΙG).

Επιπρόσθετα, πρόκειται για πλήρως αδιαφανή αγορά, καθώς δεν υπόκειται σε κάποιου είδους θεσμικό έλεγχο και οι συναλλαγές της είναι αμιγώς διατραπεζικές.

Η απουσία διαφάνειας αλλά και το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας νέας κρίσης συστημικού χαρακτήρα, πέραν της Federal Reserve και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήτοι της Securities and Exchange Commission, έχει θορυβήσει και τις αντίστοιχες κυριότερες εποπτικές αρχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Financial Services Authority, όπου και η έδρα των σημαντικότερων hedge funds και της γερμανικής Federal Financial Supervisory Authority.

Ίσως αυτές κατορθώσουν «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», πριν όντως συμβεί αυτό που όλοι απεύχονται…

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v