Στήριξη ή άλλοθι αναζητά η κυβέρνηση;

Η συνεχής επίκληση του διάσημου πλέον επιμύθιου ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Ε.Ε., τείνει να καταστεί κενό γράμμα. Γιατί ζητάς, κάτι που ήδη έχεις;

Στήριξη ή άλλοθι αναζητά η κυβέρνηση;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συνεχής επίκληση του διάσημου πλέον επιμύθιου, μετά τη σχεδόν καθημερινή αναμετάδοση του από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και όχι οικονομική στήριξη από την Ε.Ε., τείνει να καταστεί κενό γράμμα.

Όταν προσπαθείς να πείσεις την Υφήλιο ότι επιδιώκεις να αποκτήσεις αυτό που ήδη έχεις και που τόσο απλόχερα σου προσέφεραν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι εταίροι σου, το μόνο που κατορθώνεις είναι να επιβεβαιώνεις όσους υποστηρίζουν πως είτε δεν το έχεις, είτε ψάχνεις για κάτι άλλο.

Με άλλα λόγια, ότι το ζητούμενο αφορά αμιγώς στην οικονομική στήριξη.

Μια στήριξη, η οποία παρά την αέναη φιλολογία και τα συνεχή δημοσιεύματα κυρίως του γερμανικού Τύπου, δεν πρόκειται να γίνει ορατή παρά την ύστατη ώρα και αφού η Ελλάδα έχει βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί και έχει αποτύχει.

Τότε όμως θα είναι πολύ αργά και η μόνη εφικτή λύση θα είναι οι αγκάλες του Δ.Ν.Τ.

Κάτι, που προβλέπουν όσοι εκτιμούν ότι το «bridge financing» των 25 δισ.ευρώ ήτοι το «σωσίβιο σωτηρίας» που θα προσφερθεί στη χώρα μας σε περίπτωση αδυναμίας της να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, θα αποδειχθεί τελικά ανεπαρκές σε εύρος χρόνου και ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι αναπότρεπτη.

Μόνη οδός διαφυγής, είναι προφανώς να πείσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και μόνος σου.

Ότι μπορείς να λάβεις άμεσα τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, που αφενός θα περιορίσουν τις δαπάνες σου σε διαχειρίσιμα επίπεδα και αφετέρου θα αποκαταστήσουν την τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον έως έναν βαθμό.

Υπό το πρίσμα αυτό η χθεσινή, μάλλον στωικού χαρακτήρα, διαβεβαίωση του φιλτάτου υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ότι η όποια απόφαση για νέα μέτρα θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζεται να ετεροχρονίζει ένα πρόβλημα, όταν αυτό απαιτεί άμεση λύση.

Οι αγορές, διότι εντέλει περί αυτών πρόκειται, απαιτούν την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ώστε να πεισθούν.

Προεξοφλούν σημαντικότερη υποχώρηση του ΑΕΠ, έναντι εκείνης που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ως εκ τούτου απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του σκέλους των δαπανών και μάλιστα άμεσα.

Είναι η κυβέρνηση σε θέσει να το πράξει ή επιθυμεί την «αγκάλη» του ΔΝΤ ως άλλοθι;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v