Ελλάδα: Ο παράδεισος του σορτάκια

Στον "παράδεισο" του καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όποιος πουλήσει κάτι που δεν του ανήκει, όπως για παράδειγμα ομόλογα, πάει φυλακή. Στην Ελλάδα οι τράπεζες σπεύδουν για τη σωτηρία του.

Ελλάδα: Ο παράδεισος του σορτάκια
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!!!

Στον "παράδεισο" του καπιταλισμού, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όποιος πουλήσει κάτι που δεν του ανήκει, όπως για παράδειγμα ομόλογα, πάει φυλακή.

Στην Ελλάδα, εάν κάποιος πράξει κάτι αντίστοιχο, έρχεται ένας θεσμικός φορέας, όπως π.χ. η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, και ζητά παράταση των χρονικών περιθωρίων που προβλέπει ο νόμος, ώστε ο "πωλητής" να βρει τους τίτλους και να τους παραδώσει στον νόμιμο κάτοχό τους.

Το πρόσφατο αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την παράταση του χρόνου διακανονισμού πράξεων επί ομολόγων ίσως αποσκοπεί στην άρση προβλημάτων τα οποία προέκυψαν στην καθημερινή τους λειτουργία κατά την τρέχουσα κρίση και τον ομαλό διακανονισμό πράξεων επί ομολόγων ξένων πελατών ορισμένων εξ αυτών που ενεργούν ως θεματοφύλακες με "omnibus accounts".

Επί της ουσίας όμως, υποβοηθά το έργο όσων κερδοσκοπούν, ενδεχομένως παράνομα.

Και αυτό διότι, πέραν του τριημέρου που μεσολαβεί μεταξύ της ημέρας συναλλαγής και της ημέρας διακανονισμού, παρέχει το περιθώριο ενός ακόμη επταημέρου, εντός του οποίου οι κερδοσκόποι "πωλητές" έχουν την ευχέρεια να εξασφαλίσουν τους εκποιηθέντες τίτλους σε χαμηλότερη τιμή που αυτοί τεχνητά διαμορφώνουν με τις ανοιχτές τους πωλήσεις.

Με λίγα λόγια, με την επίκληση προβλημάτων θεματοφυλακής των μελών της, ήτοι των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών διευκολύνει τη δράση όσων προχωρούν σε ανοιχτές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων "naked-short sellers", ήτοι ανθρώπων που καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές για ίδιον όφελος και φέρουν σημαντικό μέρος της ευθύνης των πιέσεων που δέχονται σήμερα τα ελληνικά ομόλογα.

Εάν οι κύριοι αυτοί δεν είναι σε θέση να παραδώσουν ό,τι πώλησαν, ας βγουν να το αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές, ή ακόμη καλύτερα ας τους επιβληθούν χρεωστικοί τόκοι δυσανάλογα υψηλότεροι από το ύψος της χρηματοοικονομικής πράξης τους, αντί των πενιχρών 300 ευρώ που προβλέπει σήμερα ο σχετικός κανονισμός της Τράπεζας της Ελλάδος, ανά κωδικό έκδοσης τίτλων.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ας πρόσεχαν και ας φρόντιζαν να συνάψουν τις κατάλληλες εκείνες συμβάσεις με τους πελάτες τους, που θα διασφάλιζαν ότι οι τελευταίοι είτε όντως κατέχουν αυτό το οποίο πωλούν είτε το έχουν νομίμως δανειστεί.

Εν τέλει, αν το επιθυμούν, ας δώσουν έγγραφες βεβαιώσεις ως προς αυτό.
Αλλά τότε θα έχουν τα ίδια την ευθύνη.

Ούτως ή άλλως, στην Ελλάδα ούτε οι θεσμικοί επενδυτές, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε και οι απλοί ιδιώτες επενδυτές μπορούν να "σορτάρουν".

Η υπόθεση αφορά σε "unregulated funds" του εξωτερικού, που προχωρούν σε πιθανώς παράνομες πράξεις, σε ξένες αγορές.

Γιατί πρέπει να υπάρξει επιείκεια;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v