Μονόδρομος τα νέα εισπρακτικά μέτρα

Νέα μέτρα πριν από τις 16 Μαρτίου εμφανίζεται αναγκασμένη να λάβει η κυβέρνηση, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πίεσης των διεθνών αγορών και της δυσχέρειας δανεισμού που αυτή συνεπάγεται.

Μονόδρομος τα νέα εισπρακτικά μέτρα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Αναγκασμένη να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, πριν από την πρώτη κοινοτική αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στις 16 Μαρτίου, εμφανίζεται η κυβέρνηση υπό το φως της συνεχιζόμενης πίεσης που ασκούν οι διεθνείς αγορές.

Η ευθέως ανοδική πορεία την οποία ακολουθεί το «spread» των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που χθες κυμάνθηκε περί τις 331 μονάδες βάσης καταγράφοντας και νέα άνοδο, αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ασφάλισης κινδύνου (CDS) που χθες αναρριχήθηκε 10,5 μ.β. στις 361,5 μονάδες, καταδεικνύουν την πίεση αυτή.

Αντίστοιχα, παρά τους ευσεβείς πόθους ότι το σορτάρισμα επί των ελληνικών ομολόγων έχει εκτονωθεί, η διατήρηση ανοικτών θέσεων επί αυτών της τάξης των 20 δισ. ευρώ οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, τυχόν υλοποίηση της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να προσφύγει σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου στις αρχές Μαρτίου για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους αλλά και την κάλυψη δανειακών αναγκών του προϋπολογισμού θεωρείται ότι θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε νέα σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού και στη χειρότερη σε αδυναμία άντλησης κεφαλαίων και βέβαιη προσφυγή στο ΔΝΤ.

Και αυτό, δεδομένης της απουσίας κοινοτικών θεσμικών εργαλείων για την παροχή έμπρακτης στήριξης σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης, αλλά και της απροθυμίας που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην «ανακάλυψη» τέτοιων μηχανισμών, π.χ. όπως η άνευ όρων (αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας) αποδοχή ομολόγων σε ευρώ, που θα «έλυναν το πρόβλημα» για τη χώρα μας.

Βεβαίως, πέραν του ΔΝΤ υπάρχει πάντα και η δυνατότητα διμερών ή και τριμερών διευθετήσεων, με χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, για την κάλυψη των άμεσων δανειακών αναγκών της Ελλάδας, κάτι το οποίο είναι σε γνώση των Βρυξελλών. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα αμέσως μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν ως ύστατη λύση.

Προς το παρόν, μόνη οδός διαφυγής εκτιμάται ότι είναι η άμεση ανακοίνωση νέων μέτρων περαιτέρω περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων, αλλά και μακροπρόθεσμων, όπως η αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η ουσιαστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων, την προώθηση δραστικού προγράμματος μετατάξεων για κάλυψη θέσεων και την κατάργηση σειράς κρατικών φορέων και οργανισμών.

Μέτρα όπως η κατάργηση του 14ου ή και του 13ου μισθού θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή, εκτιμά η κυβέρνηση και έτσι εξακολουθεί να εξετάζει αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ή και 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 21% (για ορισμένα είδη) ή ακόμη και νέα αύξηση στους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ουσιαστική εκτόνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές δεν πρόκειται να υπάρξει εάν δεν καταδειχθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για σημαντική συρρίκνωση του σκέλους των δαπανών του προϋπολογισμού και ουσιαστική μείωση του ελλείμματος.

Ως προς αυτό σημειώνουν δε ότι η ανακοίνωση θετικότερων του αναμενομένου στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο θεωρείται μη επαρκής ένδειξη για την πορεία των πραγμάτων, ιδίως υπό το φως του πλήγματος που έχει δεχθεί η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v