Μια εξαιρετική αλλά ίσως ύστατη ευκαιρία

Το αυστηρό πλαίσιο κοινοτικής κηδεμονίας υπό το οποίο τίθεται η χώρα μας, με τη σφραγίδα της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, αποτελεί μια εξαιρετική και ενδεχομένως ύστατη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Μια εξαιρετική αλλά ίσως ύστατη ευκαιρία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Το αυστηρό πλαίσιο κοινοτικής κηδεμονίας υπό το οποίο τίθεται η χώρα μας, με τη σφραγίδα της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για την παροχή πολιτικής στήριξης από την Ε.Ε. και την αποφυγή ενδεχόμενης αδυναμίας δανεισμού από τις διεθνείς αγορές -άρα χρεοκοπίας-, παρά την αναμφίβολα ατιμωτική χροιά του, αποτελεί μια εξαιρετική και ενδεχομένως ύστατη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Ύστατη, διότι τυχόν παρεκτροπή εκ μέρους της χώρας μας από τις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας θα έθετε ευθέως εν αμφιβόλω τη δυνατότητα παραμονής της στην ευρωζώνη, παρά την απουσία νομικών προβλέψεων ως προς αυτό.

Εξαιρετική, διότι πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας θα σήμαινε σημαντική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ορθολογικοποίηση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και πιθανώς εξασφάλιση ενός μέτρου φορολογικής δικαιοσύνης.

Με λίγα λόγια, όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες ίσως αποτελούν το πραγματικό εισιτήριο της χώρας μας για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα αύριο κατά το οποίο οι φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα νιώθουν ως τα υποζύγια που φέρουν στις πλάτες τους το βάρος ενός σαθρού, σπάταλου και αδιαφανούς δημόσιου τομέα.

Ένα αύριο στη διάρκεια του οποίου ίσως νιώσουν για μία ακόμη φορά υπερήφανοι για τον τόπο τους.

Οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας προφανώς δεν αποτελούν πανάκεια για όσα αρνητικά χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.

Σηματοδοτούν όμως ξεκάθαρα την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η παρούσα κυβέρνηση και όσες την ακολουθήσουν, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σηματοδοτούν την ανάγκη οριστικού τερματισμού των πελατειακών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων εξουσίας και του εκλογικού σώματος και της συχνά χαριστικής συμπεριφοράς των εκάστοτε κυβερνήσεων προς μερίδες του πληθυσμού ή συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σηματοδοτούν την ανάγκη τερματισμού της αδιαφάνειας στη λειτουργία της κρατικής μηχανής και περιορισμού της παρουσίας της στην οικονομία.

Σηματοδοτούν, τέλος, την ανάγκη συνειδητοποίησης των περιστάσεων εκ μέρους όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων και παροχής της συναίνεσής τους για την επίτευξη των στόχων αυτού του προγράμματος.

Το φορτίο είναι βαρύ, αλλά προφανώς πρέπει να το σηκώσουμε.

«Η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της Ε.Ε. και εμείς δεν πρόκειται να την αφήσουμε μόνη», μας είπε χθες η φιλτάτη κ. Μέρκελ, δίνοντας το «πράσινο φως» της κραταιάς Γερμανίας για την παροχή στήριξης από την Ε.Ε. προς τη χώρα μας.

«Υπάρχουν όμως κανόνες που πρέπει να τηρηθούν», συμπλήρωσε.

[email protected]
 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v