Μόνοι μας διώχνουμε τις επενδύσεις

Νέες επενδύσεις σημαίνουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης, μεγαλύτερο ΑΕΠ και πιθανώς βελτίωση της σχέσης ελλείμματος κεντρικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ, που είναι και το ζητούμενο των ημερών. Γιατί τις διώχνουμε;

Μόνοι μας διώχνουμε τις επενδύσεις
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πλήρης εθνικής υπερηφάνειας ανακοίνωση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά;) κ. Λ. Κατσέλη, χθες, ότι ξένα επενδυτικά κεφάλαια όχι μόνο ανακάλυψαν τη χώρα μας αλλά ενδιαφέρονται και να επενδύσουν σε αυτήν, υπό κανονικές συνθήκες θα δημιουργούσε ρίγη συγκινήσεως στο απανταχού ακροατήριό της.

Νέες επενδύσεις σημαίνουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης, μεγαλύτερο ΑΕΠ και πιθανώς βελτίωση της σχέσης ελλείμματος κεντρικής κυβέρνησης προς ΑΕΠ, που είναι και το ζητούμενο των ημερών…

Μην ξεχνάμε, άλλωστε. Καιρούς ύφεσης διερχόμαστε και οποιαδήποτε παραγωγική επένδυση, ελληνική ή ξένη, είναι ευπρόσδεκτη.

Όλα αυτά όμως σε πρώτη ανάγνωση, διότι από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα "δύσκολα".

Η κ. Κατσέλη, η οποία έκανε λόγο για 5 με 7 άμεσες ξένες επενδύσεις για τις οποίες συζητά το υπουργείο της, δεν μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους γίνεται ο διάλογος αυτός.

Δεν μας είπε δηλαδή για ποιον λόγο μια ξένη επιχείρηση, ή ένας αλλοδαπός ιδιώτης που επιθυμεί να επενδύσει στη χώρα μας, πρέπει πρώτα να διέλθει την "πόρτα" ενός υπουργείου, ήτοι της "κεντρικής διοίκησης", και να συζητήσει με την πολιτική του ηγεσία ή με στελέχη του, ώστε να επιτύχει τον σκοπό αυτό.

Μας άφησε βεβαίως να το εικάσουμε.

Η μέχρι τώρα εμπειρία όσων επιχείρησαν κατά το παρελθόν να κάνουν κάτι αντίστοιχο παραπέμπει σε έναν λαβύρινθο εξασφάλισης αδειών, πιστοποιητικών και δεν ξέρω ποιων άλλων "χαρτιών" ώστε επιτέλους να γίνει πραγματικότητα αυτή η επένδυση.

Αντίστοιχα, όμως, πολλά είναι τα παραδείγματα ξένων επιχειρήσεων που αν και "έφθασαν στην πηγή νερό δεν ήπιαν", καθώς ακόμη και την ύστατη ώρα το παμφάγο κράτος τους στέρησε το δικαίωμα αυτό… ανακαλώντας ορισμένες από τις αποφάσεις του.

Πάντως, η κ. Κατσέλη επανέλαβε την εξαγγελία και προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και εγκατάστασης στην Ελλάδα αλλοδαπών άμεσων επενδυτών, λέγοντας ότι στόχος είναι να καταργηθούν τα 12 βήματα που απαιτούνται σήμερα και να χρειάζεται πλέον μόνον ένα, για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας.

Παρέλειψε όμως να μας εξηγήσει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η ύπαρξη διαλόγου μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και όσων ξένων επιχειρηματιών τυχόν επιθυμούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Έκανε δε την παράλειψη αυτή διότι βάσει της δικής της θεώρησης των πραγμάτων ο διάλογος αυτός είναι εύλογος. Η ανάγκη του είναι αυταπόδεικτη.

Αν θέλεις να επενδύσεις, πρέπει πρώτα να διαβείς το κρατικό κατώφλι, διαφορετικά δεν κάνεις τίποτε.

Ούτε στελέχη για την επιχείρησή σου μπορείς να φέρεις, ούτε σε βιομηχανική περιοχή μπορείς να εγκατασταθείς, ούτε σε αναπτυξιακό νόμο μπορείς να ενταχθείς και γενικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, διότι τις επενδύσεις στην Ελλάδα τις ελέγχει το κράτος.

Τελεία και παύλα.

Σύμφωνοι, θα πείτε ίσως. Όποιος θέλει να μιλάει με το κράτος κάτι ζητάει. Κάτι γυρεύει σε "αντάλλαγμα" για τις επενδύσεις του, ίσως δε δίκαια.

Η χώρα μας δεν έχει ούτε φθηνό εργατικό κόστος ούτε χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από πολλές άλλες στην ευρύτερη περιοχή.

Ας μην παραπονούμαστε όμως που η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο του καταλόγου με τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, αφού δεν διαθέτει ούτε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων κρατών της "γειτονιάς". Ούτε καν σε ζητήματα γραφειοκρατίας.

Μόνοι μας τους διώχνουμε τους ανθρώπους.

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v