Οι αγορές δεν έχουν καιρό για διάλογο

Το μοναδικό θέμα που κοιτούν σήμερα οι αγορές σε σχέση με την Ελλάδα είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση προβλημάτων και αντιδράσεων. Ποια είναι τα μηνύματα που τους στέλνουμε;

Οι αγορές δεν έχουν καιρό για διάλογο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ακόμη και εάν η Ε.Ε. έδωσε στην Ελλάδα ένα εξάμηνο έως ότου εξετάσει το «δείγμα γραφής της» στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αγορές δεν δίνουν ούτε λεπτό.

Η χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το απέδειξε.

Η Ελλάδα αναγκάστηκε να δεχθεί επιτόκιο 1,67% όταν ακόμη και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια μιλούσαν για 1,5%.

Και αυτό ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε μόλις 0,35%.

Το κόστος αυτό δεν καλείται να το επωμισθεί γενικά και αόριστα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Καλούμαστε να το επωμισθούμε όλοι εμείς και βεβαίως τα παιδιά μας.

Γιατί πρέπει να πληρώσουμε δύο ή και τρία δισ. ευρώ παραπάνω φέτος, ώστε να μπορέσει να δανεισθεί το ελληνικό δημόσιο τα περίφημα 54 - 55 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο έλλειμμα του προϋπολογισμού;

Η ανησυχία που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, σε βαθμό υστερίας ενδεχομένως, σχετικά με τη βούληση αλλά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά, πρέπει να αμβλυνθεί.

Μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η επίδειξη αποφασιστικότητας εκ μέρους των ελληνικών Αρχών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και βεβαίως των αντιδράσεων που η «λύση» των προβλημάτων αυτών συνεπάγεται.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χθεσινές τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή όσο και της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μπατζελή, περί διαλόγου για τη μακροπρόθεσμη επίλυση «του αγροτικού ζητήματος», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν βοηθούν.

Ο διάλογος δεν μπορεί να περιμένει.

Ούτε μέχρι τις 25 και 26 Ιανουαρίου όπως μας είπε ο κ. Πεταλωτής, ώστε να διεξαχθεί στο Ζάππειο, σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομίας, ούτε καν μέχρι αύριο.

Οι ελληνικοί εθνικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, η οικονομία της χώρας συνεχίζει να πλήττεται σε περίοδο κρίσης και η γειτονική Βουλγαρία ήδη προσέφυγε στην Κομισιόν σχετικά με τον αποκλεισμό των συνοριακών της διαβάσεων με την Ελλάδα.

Ίσως ο κ. Πεταλωτής να έχει δίκιο όταν λέει ότι η όλη υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται με πρόσκαιρα μέτρα και μπαλώματα, ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι. Ουδείς μπορεί να αντιταχθεί σε μια συνολική και βιώσιμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που κατατρύχουν τους Έλληνες αγρότες.

Όμως, αντίστοιχα, ουδείς μπορεί να ανεχθεί μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου να επιβάλλει τη θέλησή της σε όλους τους υπολοίπους στερώντας τους το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση και εργασία.

Εν τέλει, ακόμη και εάν το «καταπιούμε» όλοι εμείς, όπως τόσες φορές έχουμε κάνει στο παρελθόν, οι αγορές τι λέτε να κάνουν;

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v