Έχει ανταγωνιστικότητα ο "Δερβέναγας";

Εάν η απουσία ανταγωνιστικότητας είναι το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, τότε όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρεβυθούσα δείχνουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες αυτού του προβλήματος...

Έχει ανταγωνιστικότητα ο Δερβέναγας;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το σημαντικότερο πρόβλημα με το οποίο είναι σήμερα αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία αφορά στην απουσία ανταγωνιστικότητάς της, όπως αρέσκεται συχνά-πυκνά να μας υπενθυμίζει ο φίλτατος κ. Γιούνγκερ, τότε όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στη Ρεβυθούσα πρέπει να αποτελούν μία από τις πλέον γλαφυρές απεικονίσεις του.

Όταν μια δράκα συνδικαλιστών και γραφειοκρατών καταφέρνει να γελοιοποιήσει το λεγόμενο "άνοιγμα" της αγοράς ενέργειας και να υπενθυμίσει στους πάντες, των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη συμπεριλαμβανομένων, ότι "εντώ είναι Ελλάντα" και πως η αγορά του φυσικού αερίου παραμένει ένα αμιγώς κρατικό μονοπώλιο, τότε ίσως είναι περιττό να κάνουμε λόγο για προσπάθειες αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το χρονικό της υπόθεσης, όπως αυτό αποτυπώθηκε μέσω των αναλυτικών ρεπορτάζ της εξαίρετης συναδέλφου κ. Α. Καλαϊτζόγλου στο Euro2day.gr, καταδεικνύει τα σαφή εμπόδια που είναι διατεθειμένο το ίδιο το κράτος να θέσει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να... βάλει πόδι στα έως τώρα αμιγώς κρατικά "χωράφια".

Πρόκειται για μια εικόνα που ασφαλώς δεν είναι καινούργια.

Πρόκειται για μια φιλοσοφία που δεν περιορίζεται στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, αλλά αφορά στην ίδια την κρατική μηχανή και στις κρατικών συμφερόντων επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα όχι το δημόσιο αλλά το δικό τους συμφέρον.

Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία, του "δικό μου είναι και ό,τι θέλω το κάνω" χαρακτήρισε πρόσφατα τις αλλαγές διοικήσεων στη ΔΕΗ και ιδιαίτερα στην Εθνική Τράπεζα, όπου δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα, μέσω της σύγκλησης γενικών συνελεύσεων.

Ακριβώς η ίδια φιλοσοφία χαρακτήρισε τις προσπάθειες του τότε υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη να αποτρέψει διά νόμου την αύξηση της συμμετοχής της MIG στον ΟΤΕ, θέτοντας πλαφόν 20% στο ποσοστό των μετοχών που μπορούσε να κατέχει, και πρόκειται για ακριβώς την ίδια φιλοσοφία που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ να επιβάλει και στην περίπτωση του ΟΛΠ, για να αναδιπλωθεί στη συνέχεια όταν αντελήφθη το μάταιο και αναποτελεσματικό του όλου εγχειρήματος.

Η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει την απουσία "Δερβέναγα".

Προϋποθέτει τον περιορισμό του κράτους στον εποπτικό του ρόλο και την ύπαρξη ενός πλαισίου σταθερών και μη ευκαιριακά μεταβαλλόμενων κανόνων αλλά και την παροχή της δυνατότητας ισότιμης πρόσβασης στην αγορά.

Η απουσία αυτών των παραμέτρων οδηγεί και στην απουσία της ανταγωνιστικότητας...

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v