UBS - Εμπορική: Για γέλια και για κλάματα!

Πόσο αξίζει ένας πίνακας ζωγραφικής; Όσα χρήματα είναι διατεθειμένος να δώσει ο αγοραστής. Πόσο αξίζει μία μετοχή της Εμπορικής; Όσο την εκτιμά κάθε φορά η UBS και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού. Το κοινό στοιχείο; Οι μεσίτες είναι ικανοί ακόμη και να σκοτώσουν τον... καλλιτέχνη (όρα αναλυτή) για να κερδοσκοπήσουν!

UBS - Εμπορική: Για γέλια και για κλάματα!
Πόσο αξίζει ένας πίνακας ζωγραφικής; Όσα χρήματα είναι διατεθειμένος να δώσει εκείνος που φέρεται αποφασισμένος να τον αγοράσει.

Πόσο αξίζει μία μετοχή της Εμπορικής; Όσο την εκτιμά κάθε φορά η UBS και οι άλλοι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού. Το κοινό στοιχείο σε ένα έργο τέχνης και σε μία μετοχή είναι ότι οι μεσίτες είναι ικανοί ακόμη και να σκοτώσουν τον... καλλιτέχνη (όρα αναλυτή) για να κερδοσκοπήσουν!

Η UBS υποστήριζε πριν από ένα χρόνο ότι η μετοχή της Εμπορικής θα έπρεπε να φτάσει στα 9 ευρώ. Και στα τάρταρα να την έβλεπε ο αναλυτής της μεγάλης εταιρίας, δεν θα στεναχωριόταν ιδιαίτερα. Αυτό τουλάχιστον είχαμε καταλάβει από τις τότε εκτιμήσεις του.

Σήμερα η ίδια εταιρία ”πιστεύει” ότι η Εμπορική αδικείται στα 22 ευρώ και θα πρέπει να βρίσκεται στα... 29! Όχι! Η UBS δεν σκότωσε τον αναλυτή! Ο αναλυτής, όμως, σκότωσε το ίδιο του το έργο. Κι υποψιαζόμαστε ότι δεν θα μας κάνει τη χάρη να μας εξηγήσει για ποιον ακριβώς λόγο οδηγήθηκε σε αυτή την παιδοκτονία.

Διότι, για έναν συγγραφέα ή για έναν αναλυτή το να αμφισβητήσει τόσο ανοικτά τα γραπτά του ισοδυναμεί με παιδοκτονία. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε. Τουλάχιστον, όχι με τη λογική...

Τι έχει αλλάξει στον έναν αυτό χρόνο και η Εμπορική ”αξίζει” να βρίσκεται 20 ολόκληρα ευρώ υψηλότερα από τον αρχικό στόχο; Να σας πούμε εμείς τι έχει αλλάξει:

- Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν όροι στη συμφωνία της Εμπορικής με την Credit Acricole, οι οποίοι δένουν την Εμπορική στο άρμα των Γάλλων (παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι έχουν ένα μικρό ποσοστό μετοχών) και δίχως η μειοψηφία να έχει πλήρη γνώση για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ίδια την Εμπορική.

- Ανακαλύψαμε ότι τα κέρδη της τράπεζας ήταν πέτσινα! Αυτό τουλάχιστον μας έδειξαν οι πρόσφατες κινήσεις της νέας διοίκησης της τράπεζας.

Είναι άραγε αυτοί λόγοι που δικαιολογούν μία τέτοια αιφνίδια αλλαγή στάσης εκ μέρους ενός σοβαρού οίκου, όπως είναι η UBS;

Οι παροικούντες τη Σοφοκλέους αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Διαβάζοντας κανείς την ανάλυση ανάμεσα στις γραμμές κατανοεί μια αγωνία του αναλυτή να μας πείσει για την ορθότητα των νέων του θέσεων.

Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι για να δικαιολογήσει τα 29 ευρώ του στόχου αναφέρεται στα κέρδη της Εμπορικής το 2006, όταν για όλες τις άλλες τράπεζες κάνει αναφορές στα κέρδη του 2005;

Επίσης, η UBS ξεχνάει ότι στην Εμπορική συμμετέχει η Gredit Acricole.

Λες και οι Γάλλοι είναι μέτοχοι σε μία άλλη εταιρία. Πολύ περισσότερο, οι κύριοι ξεχνούν το ασφαλιστικό πρόβλημα της Εμπορικής, το οποίο δεν ξεχνούσαν σε προηγούμενες αναλύσεις.

Αφήστε που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Προβόπουλο, αφού ο τελευταίος αδυνατεί να προσδιορίσει το ύψος των επισφαλειών της τράπεζας...



Όλη αυτή η ιστορία μυρίζει placement. Ίσως και κάτι περισσότερο, αλλά δεν θα αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει στα ονειρικά λιβάδια όπου θέλουν να μας οδηγήσουν οι αξιότιμοι κύριοι. Κι ούτε μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι ίδιοι δεν κατανοούν το εξόφθαλμα εξωφρενικό του πράγματος.

Κατά τα άλλα, πάμε γι’ άλλα και με υγεία. Καλημέρα σας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v