Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο γύρο κρίσης προβλέπει η κ. Μέρκελ

Επανάληψη της τρέχουσας κρίσης σε μία δεκαετία, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνουν οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, για τον τερματισμό της παρούσας προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνκελα Μέρκελ.

Δεύτερο γύρο κρίσης προβλέπει η κ. Μέρκελ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Επανάληψη της τρέχουσας κρίσης σε μία δεκαετία, εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνουν οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, για τον τερματισμό της παρούσας προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνκελα Μέρκελ.

Σε μία σπάνια δημόσια επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Federal Reserve αλλά και της Bank of England, η κ. Μέρκελ καυτηρίασε χθες με ομιλία της στο Βερολίνο την πολιτική των παραπάνω πιστωτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου οι κεντρικές τράπεζες, μέσω τόσο των διαθέσιμων εργαλείων νομισματικής πολιτικής όσο και των λεγόμενων ανορθόδοξων μεθόδων διοχέτευσης ρευστότητας στην οικονομία, μείωσαν σε πρωτοφανή επίπεδα τα βασικά τους επιτόκια (στις ΗΠΑ στο 0% - 0,25% και στην ευρωζώνη στο 1%) και επίσης προχώρησαν στην εξαγορά στοιχείων ενεργητικού, όπως τα καλυμμένα ομόλογα.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε υπερβολικές τις εξουσίες που διαθέτουν η Fed και η BoE, ενώ άσκησε κριτική ακόμη και στην κατά γενική ομολογία περιορισμένης έκτασης παρέμβαση της ΕΚΤ για την εξαγορά καλυμμένων ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.

Δίχως να κατονομάσει τις ανησυχίες της, η κ. Μέρκελ αναφερόταν στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και της επανάληψης μιας κατάστασης ιστορικό αντίστοιχο της οποίας μπορούμε να βρούμε στις δεκαετίες 1920 και 1930 στη Γερμανία, η οποία αντιμετώπισε υπερπληθωρισμό και ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, διευκολύνοντας έτσι τη μετάβασή της στον απολυταρχισμό του ναζιστικού καθεστώτος.

Αυτό όμως που ασφαλώς δεν κατονόμασε η κ. Μέρκελ είναι η ακριβής μέθοδος που η ίδια προτείνει για την υπέρβαση της κρίσης.

Μιας κρίσης που έχει ήδη οδηγήσει την ανεργία στο 9,2%, τον Απρίλιο στην ευρωζώνη και σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν στο 11,5% το 2010. Και αυτό σε επίπεδο μέσου όρου, διότι αν και στη Γερμανία η ανεργία διαμορφώνεται στο 7,7%, στην Ισπανία ανέρχεται στο 18,8%.

Μιας κρίσης, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε ύφεση την ευρωζώνη, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 4,8% στο α΄ τρίμηνο του έτους και σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, και σε ποσοστό 4,5% για το σύνολο της Ε.Ε.

Και όλα αυτά παρά την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ακολούθησε η ΕΚΤ.

Στις ΗΠΑ, όπου η αντίστοιχη πολιτική της Fed ήταν πολύ πιο επιθετική, το φως στο τούνελ έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό, μέσω τόσο στοιχείων για την απασχόληση όσο και ενδείξεων περί σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ίσως οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες της Γερμανίδας καγκελαρίου να είναι ορθές και μπορεί οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να πρέπει να βλέπουν περισσότερο προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις σώφρονες προβλέψεις του.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες, όμως, που προσπαθούν να ζήσουν το σήμερα τι καλούνται να πράξουν;

Εντέλει, έως πότε η περιβόητη γερμανική πειθαρχία θα μπορεί να υπερισχύει της απλής κοινής λογικής;

Διότι, δίχως αμφιβολία, όταν αύριο τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ καθίσουν στο τραπέζι για να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης των επιτοκίων, τα λόγια της κ. Μέρκελ θα ηχούν εκκωφαντικά στα αφτιά τους ώστε να το πράξουν…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v