Τι εξαργυρώνουν οι αγορές;

Η κυριότερη παράμετρος επί της οποίας στηρίζουν τη λειτουργία τους οι αγορές, η παράμετρος της εμπιστοσύνης, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και κατά τα φαινόμενα απέχει ακόμη πολύ από το σημείο αυτό.

Τι εξαργυρώνουν οι αγορές;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μία απλή αναφορά ενός ακραίου εθνικιστή και υπέρμαχου της ηγεμονίας της λευκής φυλής στάθηκε ικανή χθες, έστω πρόσκαιρα, να κλονίσει τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ και να οδηγήσει σε αρνητικό έδαφος τις εκεί αγορές.

Ο κ. Harold Charles Turner, γνωστός και ως "Hal", παρουσιαστής μιας φερώνυμης διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής έως πέρυσι τον Αύγουστο και πλέον κάτοχος ενός blog, υποστήριξε χθες ότι 16 από τις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο μικροσκόπιο του περίφημου stress test, έχουν ήδη χρεοκοπήσει.

Η αναφορά του μέσα στα 6 πρώτα λεπτά της ώρας στάθηκε ικανή να οδηγήσει το Financial Select Sector SPDR Fund, ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που παρακολουθεί την πορεία του πιστωτικού τομέα, των χρηματιστηριακών και των ασφαλιστικών εταιριών, σε πτώση τιμής στα 10,62 δολάρια από τα 10,75 δολάρια όπου βρισκόταν πριν από την παραπάνω "πληροφορία".

Χρειάστηκε παρέμβαση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών, ο οποίος προχώρησε σε επίσημη διάψευση, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αναχαιτιστεί η πτώση τιμής στο χρηματοπιστωτικό τομέα, λέγοντας ότι "ακόμη τα αποτελέσματα του stress test δεν είναι γνωστά… και θα δημοσιοποιηθούν στις 4 Μαΐου"

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το XLF, όπως είναι γνωστό το παραπάνω διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, υποχωρούσε στα 9,87 δολάρια, μετά την έκθεση της JP Morgan Chase & Co. ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιπρόσθετες ζημίες ύψους 400 δισ. δολ. και θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για τη διάσωσή του.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά: ότι η μία, η κυριότερη παράμετρος επί της οποίας στηρίζουν τη λειτουργία τους οι αγορές, η παράμετρος της εμπιστοσύνης, δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και κατά τα φαινόμενα απέχει ακόμη πολύ από το σημείο αυτό.

Η μετοχική αγορά της Νέας Υόρκης αντέστρεψε την πτωτική πορεία που ακολουθούσε κατά την έναρξη των συναλλαγών χθες μόνο όταν ο ίδιος ο κ. Timothy Geithner, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, μιλώντας ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και μάλιστα "περισσότερα από όσα χρειάζονται" βάσει των εκεί κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας.

Πώς όμως να μη δημιουργείται προβληματισμός σχετικά με την ευρωστία του αμερικανικού ή και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει τον λογαριασμό των ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τιτλοποιήσεις ενεργητικού στο ποσό των 4,1 τρισ. δολ.;

Έως το 2010 ο "λογαριασμός" για το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα διαμορφωθεί στα 2,7 τρισ. δολ., για το ευρωπαϊκό στο 1,2 τρισ. δολ., ενώ τα υπόλοιπα 300 δισ. δολ. αφορούν στην Ιαπωνία και σε πολλά άλλα κράτη.

Το περίφημο πρόγραμμα Troubled Asset Relief Program, ύψους 700 δισ. δολ., που προορίζεται για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών, έχει "υπόλοιπο" μόνο 134,5 δισ. δολ. και δεν αφορά στη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα αλλά μόνο του τραπεζικού.

Γιατί λοιπόν να ξαναβρούν τη χαμένη εμπιστοσύνη τους οι αγορές;
Πώς ακριβώς έχει διασφαλιστεί η σωτηρία του συστήματος;

Μόνο μέσω της βαρύτητας που φέρουν οι δεσμεύσεις όσων κρατούν τα ηνία της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αυτές που παρέσχε χθες ο κ. Geithner αλλά και οι αντίστοιχες που έδωσαν οι επικεφαλής του G20 στις αρχές του μηνός…

Αυτές είναι οι μόνες "δεσμεύσεις" που μπορούν να εξαργυρώσουν οι αγορές και αυτό πράττουν…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v