Η ατολμία δεν λύνει κανένα πρόβλημα

Xωρίς τόλμη σε όλα τα μέτωπα, δύσκολα θα αλλάξει η κατάσταση στην οικονομία και τη Σοφοκλέους. ”Καλή αλλά... λίγη” η φορολογική μεταρρύθμιση, χαρακτηριστική μιας νοοτροπίας ”ημιμέτρων” που τελικώς πλήττει κάθε προσδοκία για σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό σκηνικό.

Η ατολμία δεν λύνει κανένα πρόβλημα
Η έλλειψη τόλμης φαίνεται οτι αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας συγκυρίας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση δεν τολμά φοβούμενη το ”πολιτικό κόστος” ή και την ανεπάρκεια των μηχανισμών της.

Οι συνδικαλιστές δεν τολμούν φοβούμενοι το ”κατεστημένο” στην αντίληψη της ”βάσης” την οποία υποτίθεται οτι εκπροσωπούν. Οι επιχειρηματίες επειδή συνήθισαν στα ”εύκολα”, οι ”παράγοντες” της αγοράς διότι γνωρίζουν οτι ως τώρα το σύστημα λειτουργεί περισσότερο με τις καλές ”δημόσιες σχέσεις”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υποτιθέμενες ”μεταρρυθμίσεις” στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, οι οποίες στην πράξη είναι περισσότερο διαχειριστικές αλλαγές, παρά οτιδήποτε άλλο.

Χαρακτηριστικός και ο στρουθοκαμηλισμός των τραπεζών που τηρούν σιγή σε σχέση με την πορεία των κερδών τους παρότι βάλλονται πανταχόθεν. Προς το παρόν εξακολουθεί να βασιλεύει η λογική του προστατευτισμού (στα κεκτημένα, στον ανταγωνισμό, ακόμη και απέναντι στα λάθη και τις παραλείψεις).

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και συντηρούνται (εις βάρος των χρηματοδοτών τους, αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού) για να μην ”χαλάσει η σούπα” της υποτιθέμενης ευδαιμονίας και των διαφόρων συμφερόντων;

Έίναι ίσως χαρακτηριστική η στάση των χρηματιστών. Ενώ η αγορά σιγά σιγά καταρρέει, εκείνοι ασχολούνται με θέματα περισσότερο συντεχνιακού παρά γενικού ενδιαφέροντος.

Η μόνη τοποθέτηση που ΔΕΝ έχουμε ακούσει από το στόμα τους, με τη δέουσα σαφήνεια και σκληρότητα αφορά στο πώς οι οικονομικές εξελίξεις και η πολιτική του δημοσίου επηρεάζουν τη Σοφοκλέους.

Μήπως πιστεύει και ο ΣΜΕΧΑ οτι ”η οικονομία δεν έχει το χρηματιστήριο που της αξίζει” όπως φέρεται να πιστεύει και ο αρμόδιος υπουργός;

Είναι πράγματι κάποιοι ”κακοί” χρηματιστές και επενδυτές που παίζουν στα παράγωγα, το πρόβλημα της αγοράς;

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v