Απολογισμός της… φωτιάς

Του απολογισμού, ιδίως όταν είναι βαρύς, είναι προφανώς προτιμότερη η πρόληψη. Εκεί, δε, ακόμη υστερούμε. Από όσα μάς πει αύριο ο πρωθυπουργός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ας «κρατήσουμε» όσα πρέπει να γίνουν για την… επόμενη. Κατά προτίμηση, εγκαίρως.

Απολογισμός της… φωτιάς

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αύριο Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στη Βουλή για να την ενημερώσει ως προς τις επιδόσεις της κυβέρνησής του κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Την τελευταία φορά που έκανε δημοσίως αναφορά στο ίδιο θέμα, στις 6 Σεπτεμβρίου, υποστήριξε ότι φέτος «... ο μέσος όρος των καμένων στρεμμάτων, παρότι είχαμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές και πολύ χειρότερες συνθήκες, είναι σχεδόν 30% μικρότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών...».

Μετά από περίπου δύο εβδομάδες, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι «... το σύνολο των καμένων εκτάσεων είναι 24% κάτω από τον μέσο όρο 20ετίας…», καθώς είχαν μεσολαβήσει δεκάδες πυρκαγιές, ημερησίως, στο μεταξύ διάστημα.

Έκτοτε, πλην μίας αναφοράς στις εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν άλλες αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολούθησε, ωστόσο, η καταστροφική πυρκαγιά του Ξυλόκαστρου Κορινθίας, που κατέκαψε επί ημέρες χιλιάδες ακόμη στρέμματα δάσους και άλλων εκτάσεων, καταστρέφοντας στο διάβα της περιουσίες και στερώντας τη ζωή από δύο συνανθρώπους μας. Αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση έκτοτε, εκδηλώνονται 25 με 30 πυρκαγιές ανά την Ελλάδα, όπως ενημερώνει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Υπό το φως όλων αυτών, θα έχει όντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε αύριο, από τα χείλη του πρωθυπουργού, όσα έχει να μας πει σχετικά με τις επιδόσεις της κυβέρνησής του κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, θα είχε να μας εξιστορούσε και τι προηγήθηκε αυτής της περιόδου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν, ώστε να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, οι επιπτώσεις της -τότε επερχόμενης – πύρινης λαίλαπας.

Είναι βέβαιον, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει λόγο τόσο στα αυξημένα κονδύλια που όντως διατέθηκαν φέτος για αυτόν τον σκοπό όσο και στα ειδικά προγράμματα που εκπονήθηκαν με στόχο την αποψίλωση διαφόρων δασικών και άλλων εκτάσεων και την απομάκρυνση νεκρής καύσιμης ύλης. Ωστόσο, όπως παντού, έτσι και εδώ, μέτρο αξιολόγησης της κατάστασης είναι το αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας, δε, αυτό είναι όντως λυπηρό και απογοητευτικό.

Είναι λυπηρό και απογοητευτικό υπό το φως των δραματικών επιπτώσεων που έφεραν στο διάβα τους οι εκατοντάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εφέτος το καλοκαίρι και ιδίως αυτές στη Β.Α. Αττική, η οποία από το χωριό του Βαρνάβα έφθασε μέχρι τις παρυφές του Χαλανδρίου και εκείνη του Ξυλοκάστρου, η οποία έκαιγε επί ημέρες.

Όπως επίσης θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούσουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού τους λόγους για τους οποίους ανακλήθηκε η εφαρμογή του -διαβόητου πλέον- Κανονισμού Πυροπροστασίας, τον οποίο «θυμήθηκε» να εφαρμόσει την ύστατη ώρα εφέτος το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μολονότι πολλές από τις προβλέψεις του ήταν ουσιαστικά ανεφάρμοστες για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ή περιαστικών δασών, καθώς τους υποχρέωναν σε δαπανηρά και απαιτητικά έργα, εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος.

Αντίστοιχα, είναι βέβαιον ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τους λόγους για τους οποίους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, δεν προχώρησε στους καθαρισμούς εκτάσεων αρμοδιότητάς της από νεκρή και άλλη καύσιμη ύλη ή στην επαρκή εποπτεία των αντίστοιχων καθαρισμών από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκτάσεων.

Εν πολλοίς, όλο αυτό θα έχει το ενδιαφέρον του. Όχι τόσο για την άσκηση κριτικής, ακόμη κι αν αυτή είναι επιβεβλημένη, αλλά μήπως δώσει η χώρα μία ευκαιρία στον εαυτόν της να κάνει, πριν την επόμενη αντιπυρική περίοδο, όσα δεν κατόρθωσε ή δεν είχε την επάρκεια να κάνει φέτος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v