Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αλβανία, η Ε.Ε. και η λογική του καλού γείτονα

Όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας, έτσι και σε αυτήν της Αλβανίας, η Ελλάδα θα όφειλε να είναι βασικός υποστηρικτής της ένταξής τους στην ΕΕ. Αρκεί να διέθεταν τη βούληση υιοθέτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δυστυχώς, όμως…

Η Αλβανία, η Ε.Ε. και η λογική του καλού γείτονα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ουδείς έχει μεγαλύτερο συμφέρον από την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. όσο οι άμεσοι γείτονές της.

Η επικράτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη γείτονα Αλβανία, όπως αυτό αποτυπώνεται στη συλλογή των κοινών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που συνιστούν το σύνολο της νομοθεσίας της ΕΕ και ενσωματώνεται στα νομικά συστήματα των κρατών-μελών της, θα συνιστούσε «μάννα εξ ουρανού» για την Ελλάδα.

Η χώρα μας θα είχε έτσι στα βόρεια σύνορά της μία κρατική οντότητα η οποία θα σεβόταν απολύτως τις πλέον θεμελιώδεις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρώπη και βεβαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κράτος δικαίου. Με άλλα λόγια, θα υπήρχε διαχωρισμός των εξουσιών, η κυβέρνηση θα σεβόταν τους νόμους και θα ήταν υπόλογη για τις πράξεις της, θα επικρατούσε ισονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονταν σεβαστά και η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο που θα συνέφερε την Ελλάδα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν ανταποκρινόταν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα συνέφερε και η ένταξη της Αλβανίας. Όμως η απροθυμία ανταπόκρισης σε αυτό το κεκτημένο, που έχει αποτρέψει έως τώρα την ένταξη της εξ Ανατολών γείτονός μας στην Ε.Ε., οφείλει να οδηγήσει αναπότρεπτα στο ίδιο αποτέλεσμα και την Αλβανία. Η Ελλάδα, δε, ως άμεσα επηρεαζόμενη χώρα οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Στην Αλβανία δεν υφίσταται σήμερα κράτος δικαίου. Οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους. Η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Η κυβέρνηση αυθαιρετεί και σπάνια είναι υπόλογη για τις πράξεις της και βεβαίως τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και τα δικαιώματα των μειονοτήτων καταπατώνται. Όποιος τρέφει διαφορετική γνώμη μπορεί κάλλιστα να επισκεφθεί τη γείτονα και να διεξαγάγει τις όποιες έρευνες επιθυμεί. Εάν του το επιτρέψουν.

Διότι, καλώς ή κακώς, αυτή είναι η μέχρι τούδε εμπειρία. Αν μη τι άλλο, ελέω των σχέσεων Ράμα - Ερντογάν και των διασυνδέσεων που έχουν αναπτυχθεί, η Αλβανία συνιστά σήμερα προέκταση των τουρκικών συμφερόντων στα βόρεια σύνορά μας και η εξωτερική πολιτική της ετεροκαθορίζεται από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ευρωπαϊκών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Αλβανία ουδεμία θέση έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας οφείλει να επιδείξει την προσήκουσα αποφασιστικότητα θέτοντας φραγμό στον ευρωπαϊκό δρόμο των Τιράνων. Σήμερα, όπως και η υπόθεση του Φ. Μπελέρη καταδεικνύει, η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής της στην Ε.Ε. και κυριότερα δεν διαθέτει τη βούληση μελλοντικής εκπλήρωσης αυτών των προϋποθέσεων. Έως ότου εξευρεθεί αυτή η βούληση, ο συγκεκριμένος δρόμος οφείλει να παραμείνει κλειστός.

Η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον καταδικασθέντα από την αλβανική δικαιοσύνη Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ως πράξη ιδιαίτερου συμβολισμού αλλά και έμπρακτης ανάδειξης των συστημικών προβλημάτων δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η Αλβανία, θα είναι κομβικής σημασίας κατά τη διαδικασία αυτή.

Με την εκλογή του, η Ευρώπη έχει στην καρδιά των δημοκρατικών της διαδικασιών, την Ευρωβουλή, έναν άνθρωπο που έχει βιώσει από «πρώτο χέρι» το έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει τη γείτονα. Έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει για τις προσπάθειες υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στη Β. Ήπειρο και για τις διώξεις που έχουν υπάρξει κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο. Έναν άνθρωπο, με άλλα λόγια, που έχει κάθε συμφέρον ώστε η Αλβανία να μπορέσει, κάποια ημέρα, να γίνει μέλος της ΕΕ, υιοθετώντας πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v