Εγκλημα και τιμωρία στη Μύκονο

Με τρόπο συστηματικό και μεθοδικό φάνηκε να μπαίνει τάξη εκεί όπου επικρατούσε η αναρχία. Πλέον το ζήτημα είναι εάν πρόκειται για καλοκαιρινό «πυροτέχνημα» ή εάν θα έχει και συνέχεια. Όχι μόνο στη Μύκονο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εγκλημα και τιμωρία στη Μύκονο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα αποτελέσματα των πολεοδομικών και λοιπών ελέγχων στη Μύκονο, που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση αλλά και την ευρεία πεποίθηση ότι «όταν θέλουν, μπορούν».

Σε ένα νησί το οποίο θεωρείται, από κοινού με τη Σαντορίνη, ως η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού αλλά συνάμα και ως άντρο ασυδοσίας και αυθαιρεσιών κάθε λογής, η πολιτεία αποφάσισε, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά της.

Με πραγματικό μπαράζ ελέγχων που διενήργησε εφέτος το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που παραβίαζαν την πολεοδομική νομοθεσία, με κατασκευές διαφόρων ειδών, συντάχθηκαν πορίσματα, ξαναέγιναν έλεγχοι (συνολικά 5 φορές το 2024) και τελικά άλλοι συμμορφώθηκαν προς... τας υποδείξεις και σε άλλους καταλογίστηκαν πρόστιμα, ενώ για πολλούς από τους «εμπλεκόμενους» υπήρξαν και οι σχετικές κατεδαφίσεις. Κοντολογίς, επιβλήθηκε ο νόμος και υπήρξε συμμόρφωση.

Εκεί που υπήρχε χάος και ανομία, καθώς σχεδόν όποιος ήθελε ή μπορούσε, σήκωνε αυθαίρετες κατασκευές για το καλοκαίρι ή και μονιμότερα, ώστε στη συνέχεια να χρεώσει τη διεθνή πελατεία του ό,τι ποσό του κατέβαινε στο κεφάλι, η πολιτεία επέβαλε νόμο και τάξη ή, τουλάχιστον, έτσι φαίνεται.

Αφορούσε αυτή η επιχείρηση νομιμότητας το σύνολο των αυθαιρετούντων ή κάποιοι ξέφυγαν από τη δαγκάνα του νόμου; Άγνωστο. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δεκάδες επιχειρήσεις, συντάχθηκαν πρωτόκολλα, έγιναν κατεδαφίσεις και τελικά υπήρξε συμμόρφωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου δεν υπήρξε, ακολουθήθηκε η οδός της δικαιοσύνης.

Η τιμωρία, δε, δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πέραν των εμπλεκομένων πέρυσι φαίνεται ότι τιμωρήθηκε και ολόκληρο το νησί, που γνώρισε, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, υποχώρηση του τουριστικού ρεύματος, υπό το φως της ιδιάζουσας ασυδοσίας τιμών που το χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια αλλά και της απουσίας έργων υποδομής τα οποία μπορούν να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο τουριστικό φορτίο.

Στη Μύκονο, λοιπόν, το είδαμε το έργο. Είδαμε ότι κάποιοι σε αυτήν τη χώρα, όταν θέλουν, μπορούν να επιβάλουν τον νόμο και να αναχαιτίσουν την ασυδοσία. Στην υπόλοιπη χώρα θα το δούμε επίσης ή θα αποδειχθεί... όνειρο θερινής νυκτός;

Λέει ο λαός μας ότι νόμους έχουμε σε αυτή τη χώρα αλλά δεν τους εφαρμόζουμε και αποδίδει εκεί τα δεινά μας. Ε, λοιπόν, έχει απόλυτο δίκιο. Ο κρατικός μηχανισμός κατηγορείται, κατά κανόνα, για χαμηλή αποτελεσματικότητα. Αυτή ωστόσο μπορεί να ανατραπεί, εφόσον υπάρχει η βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και δεν μπαίνει «χαλινάρι» στους αρμόδιους υπαλλήλους να μην κάνουν τη δουλειά τους. Διότι όσο κι αν δυσπιστούμε ως προς αυτό, η ύπαρξη των συγκεκριμένων ελέγχων στη Μύκονο και η απουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, αυτό αποδεικνύει. Όταν θέλουν, μπορούν και δεν σταματούν ούτε μπροστά σε ηχηρά ονόματα ούτε σε άλλα φαινόμενα που λυμαίνονται τόσα χρόνια το νησί.

Έτσι, λοιπόν, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Μύκονος. Είναι και τα υπόλοιπα νησιά, είναι και η ηπειρωτική χώρα και εάν όσα έγιναν στη Μύκονο δεν αποδειχθούν απλώς και μόνον ένα θερινό «πυροτέχνημα», τους ίδιους ελέγχους πρέπει να τους δούμε και στη λοιπή επικράτεια.

Η χώρα μας, φίλτατοι, είναι ό,τι τη φτιάχνουμε να είναι. Με την ψήφο μας, με τους ανθρώπους που εκλέγουμε να μας εκπροσωπούν, με όσα κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Όταν θέλουμε, μπορούμε.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v