«Χάσαμε» την Ελλάδα, stop!

Είναι δυνατόν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ερίζουν σχετικά με τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τα οποία συμφωνήθηκαν με την γείτονα το 1926; Κατά πόσον εξυπηρετεί δε το εθνικό συμφέρον αυτή η δημόσια έριδα;

«Χάσαμε» την Ελλάδα, stop!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είθισται - και εν πάση περιπτώσει εξ ορισμού προκύπτει – οι διασυνοριακές διαφορές να αφορούν όμορα κράτη. Τα παραδείγματα, σε παγκόσμια κλίμακα και από αρχαιοτάτων χρόνων, πολλά.

Στην περίπτωση της Ελλάδος ωστόσο, πρωτοτυπούμε για ακόμη μία φορά, καθιστώντας τις διαφορές περί τα σύνορα σε “ενδοοικογενειακό” ζήτημα, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφορμή η υπόθεση των 38 μεταναστών που φέρονται να ήσαν σε νησίδα του Έβρου και υπό -ακόμη - ομιχλώδεις συνθήκες, εισήλθαν στην Ελλάδα.

Κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, “...οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Έβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού και για αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.”

Αντίθετα, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο, Θοδωρή Δρίτσα, Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Ψυχογιό, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, “... η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου…”.

Ερωτούν, δε, εάν “η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού;” και ζητούν “εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.”

Εν προκειμένω, με μόνη εξαίρεση την μάλλον ακραία περίπτωση γνησίου λάθους μεταξύ των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου, επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος όπως τα σύνορα με την Τουρκία, κάποιος δεν λέει ολόκληρη την… αλήθεια.

Εάν όντως η συγκεκριμένη νησίδα δεν ανήκει στην Ελλάδα, όπως λέγει η κυβέρνηση,  τότε πράγματι οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν σε ξένο έδαφος για την διάσωση των συγκεκριμένων μεταναστών. Αντίθετα, εάν ανήκει στην Ελλάδα, όπως διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούμενη τα στοιχεία του Κτηματολογίου, (τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, βρίθουν λαθών, εξ ιδίας πείρας) τότε οι συνθήκες περί τις οποίες εκτυλίχθηκε αυτή η υπόθεση πρέπει να τύχουν – αν μη τι άλλο – περαιτέρω διερεύνησης.

Πάντως, ζητήματα όπως αυτά, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν περιποιούν τιμή στη χώρα μας, οφείλουν να τυγχάνουν των κατάλληλων χειρισμών ώστε τυχόν έλλειμμα ενημέρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην καθίσταται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εάν όντως συντρέχει περίπτωση “αποποίησης” ελληνικών εδαφών, δε, χάριν σκοπιμοτήτων οποιουδήποτε είδους, τότε η όλη υπόθεση ανάγεται σε εντελώς διαφορετική σφαίρα και χρήζει της προσήκουσας αντιμετωπίσεως. Είμαστε όμως εκεί και είναι δυνατόν να κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση την κυβέρνηση περί αυτού, δίχως τις απαραίτητες αποδείξεις;

Εντέλει, αρκεί μία αναζήτηση στα στοιχεία της “Κτηματολόγιο ΑΕ”, ώστε να ισχυρισθεί βασίμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση απεμπόλησε εθνικό έδαφος, χάριν της οποιασδήποτε σκοπιμότητος; Διότι, εντέλει, ας μην κρυβόμαστε: περί αυτού πρόκειται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως πλην σαφέστατα,  κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι σκοπίμως χαρακτήρισε ως τουρκική τη συγκεκριμένη νησίδα, ώστε, - κατ’ εικασίαν – να μην διασώσει τους εν λόγω μετανάστες.

Απασχόλησε καθόλου τους εμπλεκόμενους σε όλη αυτήν την υπόθεση το ενδεχόμενο “εργαλειοποίησης” των συγκεκριμένων ανθρώπων από την Τουρκία; Εάν όντως έσπευδε η Ελλάδα προς διάσωσή τους, σε ξένο έδαφος, δεν θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου με την γείτονα χώρα; Την επομένη φορά που οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν ενέργειες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο,  τι θα τους έλεγε η χώρα μας;

Τα πλήρη στοιχεία περί την υπόθεση των μεταναστών που φέρονται ότι ήσαν σε νησίδα του Έβρου, όπως έχουμε ήδη υποστηρίξει από την παρούσα στήλη, δεν είναι ακόμη γνωστά.

Ας γίνουν πρώτα…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v