Το ελληνικό ναυάγιο

Το πλέον δημοφιλές σπορ στον δημόσιο τομέα, αυτό της μετάθεσης ευθυνών, κάνει θραύση εφέτος στην παραλία του ναυαγίου, στην Ζάκυνθο. Την ίδια ώρα που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνό, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση, ερίζουν για τις αρμοδιότητές τους. Το αποτέλεσμα όμως μετράει.

Το ελληνικό ναυάγιο

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το “success story” της ελληνικής οικονομίας, το κύριο πεδίο, δηλαδή, επί του οποίου καταγράφεται ανάπτυξη της τάξης του 7% εφέτος, αφορά την τουριστική βιομηχανία.

Δεν αφορά διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά – τα οποία πλέον έπονται από πλευράς οικονομικής σημασίας, ακόμη κι αν είναι εξαγώγιμα – αλλά τις τουριστικές υπηρεσίες, που συνεισφέρουν από το ένα πέμπτο έως και το ένα τέταρτο της διαμόρφωσης του ΑΕΠ.

Όταν η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθεί επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να στηρίξει με παροχές νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στον τουριστικό τομέα και στην πορεία των εσόδων του, κοιτά. Από εκεί – κυρίως - θα κριθεί το “στοίχημα” της ανάπτυξης το τρέχον και το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Έτσι, λοιπόν, όταν επιτρέπουμε αυτό το προϊόν να ευτελίζεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, υπονομεύουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας αλλά και την ικανότητα του ελληνικού δημοσίου να προσφέρει στήριξη προς όσους πλήττονται, είτε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, είτε από την ενεργειακή κρίση, είτε από το κύμα ακρίβειας.

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο αλλά και τον Τύπο, ελληνικό τε και διεθνή, εικόνες από σωρούς απορριμάτων στην παραλία του διάσημου ναυαγίου, στην Ζάκυνθο.

Περιχαρείς και αμέριμνοι επισκέπτες, οι οποίοι έχουν δαπανήσει – δίχως αμφιβολία – μη αμελητέα χρηματικά ποσά για να έρθουν από τον τόπο τους και να βρεθούν στη συγκεκριμένη, παγκοσμίου φήμης, παραλία,  αυτοφωτογραφίζονται δίπλα στο κουφάρι του ναυαγισμένου πλοίου αλλά και σε βουνά σκουπιδιών, που κατακλύζουν την παραλία, καθώς – κατά τα φαινόμενα - στη διάρκεια του τελευταίου μηνός ουδείς αναλαμβάνει την αποκομιδή τους.

Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, υποστήριξε ότι ο δήμος δεν είναι πλέον υπεύθυνος για την αποκομιδή των απορριμάτων στη συγκεκριμένη παραλία, καθώς τη διαχείρισή της έχει η Επιτροπή Αξιοποίησης και Ανάδειξης του Ναυαγίου, η οποία συστάθηκε τον Δεκέμβριο πέρυσι. Σύμφωνα με τον ίδιο έως και προ μηνός ο δήμος όχι μόνον εκτελούσε το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών, με ειδικό πλοιάριο που έστελνε στην παραλία για αυτόν τον σκοπό αλλά διατηρούσε και άνθρωπο πέριξ του ναυαγίου που πρόσεχε τους τουρίστες, καθώς και ναυαγοσώστη.

Σύμφωνα, τώρα, με επιστολή της προέδρου της παραπάνω Επιτροπής, Αλεξάνδρας Παπαλιάκου, προς τον κ. Αρετάκη, που κυκλοφόρησε χθες σε δημοσιογραφικούς κύκλους, “… στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου , βάσει του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει , δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.”

Με άλλα λόγια, στην καρδιά της εφετινής τουριστικής περιόδου, τοπική αυτοδιοίκηση και φορέας του ελληνικού δημοσίου ερίζουν σχετικά με τις αρμοδιότητές τους και ως αποτέλεσμα αφενός η χώρα μας διασύρεται διεθνώς, αφετέρου δημιουργείται μία εστία μόλυνσης – εν μέσω θέρους – σε μία από τις πλέον διάσημες παραλίες της χώρας.

Εκ του αποτελέσματος και μόνον οφείλει κανείς να συμπεράνει ότι πρόκειται περί μίας αποτυχίας. Ενός ελληνικού ναυαγίου, συνεννόησης, διαδικασιών και βεβαίως αποτελεσματικότητας.

Ανεξαρτήτως του σκεπτικού ή των όποιων σκοπιμοτήτων έχουν όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Η εικόνα που ο καθένας μπορεί να αντικρίσει, Έλληνας ή αλλοδαπός, στο πλέον πολύτιμο προϊόν που έχει να προσφέρει η χώρα.

Αφορά δε μόνον ένα στιγμιότυπο όσων συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v