Τα μέσα ενημέρωσης, έγχαρτα, ηλεκτρονικά ή άλλα, τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα είτε με σενάρια ανασχηματισμού είτε νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι, κατά πάσα βεβαιότητα, ελάχιστα.
Όταν η χώρα πορεύεται επί δίμηνο με την πεποίθηση ότι βαίνει προς πρόωρες εκλογές και η εντύπωση αυτή διαλύεται και μάλιστα όχι άπαξ αλλά δις εντός διημέρου, τότε τόσο το εκλογικό σώμα όσο και εκείνοι που καλλιεργούσαν αυτή την πεποίθηση βρίσκονται προ εκπλήξεως.
Ασχέτως εάν η ερμηνεία αυτής της κατάστασης χρήζει ψυχαναλυτικής προσέγγισης ή μη, αλήθεια είναι ότι μόνο η ρητή και κατηγορηματική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή και ακολούθως, η συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ την επομένη, ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της, μπόρεσαν να ανακόψουν την προεκλογική μέθη στην οποία βρισκόταν ο τόπος.
Μέθη, η οποία μάλιστα οδήγησε ακόμη και στην καθόλα παράδοξη διατύπωση επικρίσεων κατά του πρωθυπουργού, επειδή... δεν οδήγησε τον τόπο σε πρόωρες εκλογές.
Έτσι, λοιπόν, την επαύριο αυτών των διαψεύσεων επιχειρείται, αφενός, η ανάπτυξη ενός αφηγήματος που θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά σε κάποιου είδους ανασχηματισμό, ώστε να… εμπεδωθεί ότι δεν βαίνουμε προς εκλογές, αφετέρου, ότι επίκειται νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επειδή δεν βγαίνουν τα κουκιά για το κυβερνών κόμμα, ούτε καν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί με τον νόμο που η παρούσα κυβέρνηση ψήφισε.
Ανεξαρτήτως της ακρίβειας είτε του ενός είτε του άλλου σεναρίου, θα ήταν ίσως χρήσιμο να θυμίσουμε ότι σε περιπτώσεις κυβερνητικών ανασχηματισμών απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών, μέχρις ότου «μάθουν τα κατατόπια» οι νέοι υπουργοί.
Υπό τις παρούσες περιστάσεις, αυτός ο χρόνος δεν είναι… διαθέσιμος. Ακόμη κι αν εξαντληθεί πλήρως η θητεία της κυβέρνησης, ο ωφέλιμος χρόνος που θα απομένει, θα είναι μικρότερος των έξι μηνών…
Σε ό,τι αφορά, δε, στο σενάριο περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο το πρώτο κόμμα και να… βγουν τελικά τα κουκιά, θα ήταν ίσως χρήσιμο να θυμίσουμε ότι ο εκλογικός νόμος που ήδη θεσμοθέτησε η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει καν δοκιμαστεί στην πράξη. Όπως είναι επίσης χρήσιμο να θυμίσουμε ότι οι εκλογικοί νόμοι δεν «λειτουργούν» δίκην ελατηρίου κατά τις ορέξεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και των δημοσκοπικών του αποτιμήσεων.
Αυτό το οποίο δεν αμφισβητείται πάντως είναι ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα δίμηνο, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, αρχικώς της απλής και στη συνέχεια της «λελογισμένα» ενισχυμένης αναλογικής, έως ότου αναδειχθεί κυβέρνηση και αν…
Όμως, φίλτατοι, όπως στρώσαμε πρέπει να πορευτούμε. Ανεξαρτήτως των όποιων επιβουλών αντιμετωπίζει η χώρα, ανεξαρτήτως των όποιων εκτιμήσεων διατυπώνονται ως προς τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων και ανεξαρτήτως των όποιων άλλων τυχόν σκοπιμοτήτων, η χώρα οφείλει να επιδείξει τη θεσμική επάρκεια που απαιτείται ούτως ώστε να φανεί αντάξια των περιστάσεων.
Εάν όντως συντρέχουν λόγοι εθνικής ανάγκης, τότε το πολιτικό προσωπικό της χώρας οφείλει να συνεννοηθεί για την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν αδιανόητο.
Όλα τα λοιπά συνιστούν φιλολογίες και φληναφήματα, που μόνο στόχο έχουν την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων κάθε είδους. Εντέλει, ίσως να διαφεύγει σε ορισμένους, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις ταυτοχρόνως και οφείλει να εστιάσει σε αυτές….
Και όχι στο «κουτί» που άνοιξε η εκλογολογία...
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.