Ο «δύσκολος χειμώνας» και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Ο στόχος είναι σαφής, παρά τις δυσχέρειες που ορθώνονται για τον τόπο μας το επόμενο διάστημα. Η απόφαση Μητσοτάκη ως προς τον χρόνο των εκλογών συνοδεύεται και από ένα μεγάλο στοίχημα.

Ο «δύσκολος χειμώνας» και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν θεωρήσουμε ότι όντως ξεκαθάρισε το τοπίο μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη περί των εκλογών, με τον ορίζοντά τους να μετατίθεται για την Άνοιξη του 2023 και σε οποιαδήποτε περίπτωση, πλησιέστερα της εκπνοής της νομίμου θητείας της κυβέρνησης, είναι αντιστοίχως διαυγέστερο και το διακύβευμα αυτής της περιόδου.

Ο φίλτατος και γνωστός από τις μνημονιακές ημέρες της πατρίδας μας Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  περιέγραψε χθες αυτό το διακύβευμα από τη μάλλον μαγευτική τοποθεσία του Λαγονησίου κατά τρόπο απλό και σαφή: Πρώτον, για τα κονδύλια του RRF υπάρχει χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2026, το οποίο δεν μπορεί να «σπάσει» και δεύτερον, αποφύγετε τα λάθη του παρελθόντος και μην κατεβάσετε μολύβια στην προεκλογική περίοδο. Βεβαίως, ο φίλτατος κοινοτικός δεν αναφερόταν μόνον στις 25-30 ημέρες που θα ακολουθήσουν την προκήρυξη των εκλογών, όποτε κι αν αυτή γίνει…

Μολονότι η χώρα μας μέχρι στιγμής εμφανίζεται να τα πηγαίνει καλά, έχοντας ήδη καρπωθεί χρηματοδότηση 6,1 δισ. ευρώ ή περίπου 3% του ΑΕΠ και πρόκειται να υποδεχθεί ακόμη 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ο δρόμος για την πλήρη αξιοποίηση του πακτωλού κοινοτικών πόρων που είναι διαθέσιμος για την Ελλάδα από το RRF, συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, είναι ακόμη μακρύς.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα 26,7 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ περιόδου 2021-2027, τότε καθίσταται αντιληπτό το μέγεθος της ευκαιρίας που ορθώνεται για τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν, όταν ο Κοστέλο μάς καλεί να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, αναφέρεται κυρίως στο περίφημο «τα μολύβια κάτω» που χαρακτήριζε τη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, οσάκις εξαγγέλλονταν εκλογές. 

Πρόκειται για μία πρακτική, σημάδια της οποίας είναι ήδη ορατά εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας σειράς υπουργείων, την οποία έχουν καυτηριάσει ακόμη και φίλια προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και χθες, με αφορμή την τρίτη επέτειο της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία, σειρά υπουργών ανήρτησε «απολογισμούς» της θητείας τους, δίκην προεκλογικού παιάνα. Απολύτως θεάρεστοι, δε, οι όποιοι απολογισμοί, αρκεί να συνοδεύονται και από συνέχεια έργου.

Ενδεχομένως να μην είναι απολύτως κατανοητό ή να επισκιάζεται η σημασία του από την προεκλογική θέρμη και την αγωνία της επανεκλογής: τέτοια ευκαιρία οικονομικής ανάταξης και ανόρθωσης, όπως τα παραπάνω κονδύλια, είναι δύσκολο να ξαναβρεί η χώρα μας. Υπ’ αυτό το πρίσμα, δε, οφείλει να την καρπωθεί στο έπακρο και να την αξιοποιήσει ώστε να «φτιάξει» τον τόπο για πολλές γενιές.

Είναι απολύτως σαφές, δε, ότι οι επόμενοι μήνες, έως την Άνοιξη του 2023 θα είναι δύσκολοι.

Η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να γεννούν πληθωριστικές πιέσεις, βαρύνοντας έτσι την τσέπη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ πάντοτε ελλοχεύει και μία νέα ελληνοτουρκική κρίση. Πρόκειται για έναν ορίζοντα απολύτως νεφελώδη, που ενδεχομένως κρύβει καταιγίδες.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η είσοδος της χώρας σε μία άτυπη πλην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα ισοδυναμούσε με αυτοχειριασμό. Η απόφαση Μητσοτάκη να απεμπολήσει το όποιο «δημοσκοπικό ξέφωτο» διανοίγεται για το κόμμα του οποίου ηγείται, το επόμενο διάστημα, είναι θαρραλέα  και προσφέρει έδαφος αξιοποίησης μίας ευκαιρίας την οποία η χώρα οφείλει να μη χάσει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v