Το μήνυμα Κουτεντάκη και το δίλημμα της κάλπης

Όταν το μήνυμα είναι σοβαρό, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τα περιθώρια για περαιτέρω παροχές εμφανίζονται να έχουν εξαντληθεί σήμερα και μέχρι να έρθει το «αύριο», πρέπει να κάνουμε κράτει. Υπάρχουν όμως η κρίση και οι εκλογές… 

Το μήνυμα Κουτεντάκη και το δίλημμα της κάλπης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χρησιμότητα του μηνύματος που εξέπεμψε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μέσω της έκθεσης που εξέδωσε για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας κατά το Α’ τρίμηνο, είναι διττή.

Αφενός, το μήνυμα είναι σαφές και σοβαρό: «Στις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων -όπως στην περίοδο της πανδημίας- καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές».

Αφετέρου, προέρχεται από πηγή, η εγκυρότητα της οποίας δεν αμφισβητείται. Ο κ. Κουτεντάκης είχε διατελέσει ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος του στη διαδικασία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της, κατά το θυελλώδες καλοκαίρι του 2015, υπήρξε κομβικός και η τοποθέτησή του στην παρούσα θέση του από την προηγούμενη κυβέρνηση χαίρει της εγκρίσεως και της παρούσας.

Ως προς τούτο, δε, συνηγορεί και το γεγονός ότι σε ακριβώς αντίστοιχο μήνυμα είχε καταλήξει μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε εξαντλήσει τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο για να πιάσουμε αυτά που έχουμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό... Εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί χώρος και αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία».

Με άλλα λόγια, τόσο ο τεχνοκράτης (που είχε τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ) όσο και ο αρμόδιος υπουργός της παρούσας κυβέρνησης μας λένε ότι σήμερα, πέραν όσων έχουν ήδη εγκριθεί, δεν υπάρχει χώρος για άλλα, ειδάλλως το οικοδόμημα θα κινδυνεύσει.

Όταν, όμως, υφίσταται, αφενός, η βεβαιότητα ότι τα χειρότερα δεν είναι πίσω μας και ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς, τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς, αφετέρου, ότι εντός του επόμενου διαστήματος η χώρα πρέπει να οδεύσει σε εκλογές και δη κατά πάσα βεβαιότητα διπλές, τότε το μήνυμα αφορά ευθέως στην ανάγκη επίσπευσης του χρόνου διενέργειας αυτών των εκλογών.

Αφορά, με άλλα λόγια, στην ανάγκη η χώρα να υπερβεί τον σκόπελο μίας παρατεταμένης -έστω άτυπης- προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία τόσο οι πραγματικές ανάγκες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι προθέσεις διανομής παροχών -που είναι βέβαιον ότι τρέφει το πολιτικό προσωπικό- συνιστούν κίνδυνο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Ακριβώς στο ίδιο πρίσμα, δε, έγκειται και η επισήμανση της χθεσινής εκθέσεως, ότι τυχόν νέα μέτρα στήριξης, αφενός, δεν μπορούν να είναι γενικευμένα αλλά οφείλουν να είναι στοχευμένα και αφετέρου, να χρηματοδοτηθούν από έσοδα του προϋπολογισμού και όχι μέσω της αύξησης του χρέους.

Ούτως ή άλλως, φίλτατοι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όταν η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την αγορά φυσικού αερίου και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στην ευρύτερη οικονομία, θα ήταν αφελές να εκτιμάται ότι ο οικονομικός ορίζοντας της χώρας μας θα είναι ανέφελος τους προσεχείς μήνες.

Είναι σαφώς προτιμότερη, υπό το φως όλων αυτών, η επίσπευση των εκλογών κατά την ταχύτερη δυνατή ημερομηνία, για την ελαχιστοποίηση των όποιων αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων, τυχόν, τις συνοδεύουν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, ούτε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να προωθηθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο, ούτε η οικονομία να απολαύσει τη σταθερότητα που προσδοκά. Έτσι, λοιπόν…  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v