Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόροι έριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια τη ΝΔ

Με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται σημαντικά μόνο το τελευταίο δίμηνο, τα αίτια του φαινομένου πρέπει να αναζητηθούν στο κύμα ακρίβειας. Εάν δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, δε, τότε…

Οι φόροι έριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια τη ΝΔ

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα έχει βρει σχεδόν όλα μπροστά της.

Από την κρίση του Έβρου με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού εκ μέρους της Τουρκίας, έως την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία, τις πυρκαγιές και βεβαίως τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και το κύμα ακρίβειας, η παρούσα κυβέρνηση αντιμετώπισε κυριολεκτικά τη μία κρίση μετά την άλλη.

Το δε ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης είναι ότι σημαντική δημοσκοπική κάμψη δεν εμφάνισε παρά μόνον εσχάτως, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, ως αποτέλεσμα κυρίως του κύματος ακρίβειας που πλήττει την οικονομία και την τσέπη των νοικοκυριών, ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πτώση στις δημοσκοπήσεις είχε αρχίσει να καταγράφεται σχετικά νωρίς, μετά την εκδήλωση του φαινομένου της υπερφορολόγησης.

Αν και η παρούσα δημοσκοπική κάμψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως μία αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς ήδη βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης της ΝΔ, εάν συνεκτιμηθούν το μέγεθος και κυριότερα οι επιπτώσεις της κάθε κρίσης που διήλθε η χώρα, αποτελεί φαινόμενο άξιο λόγου η έως τώρα δημοσκοπική αντοχή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, πλέον, ελέω των πληθωριστικών πιέσεων που υφίστανται στην οικονομία, εξαιτίας τόσο των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που αυτός είχε στην αγορά ενέργειας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο κυριότερων πολιτικών κομμάτων της χώρας μικραίνει. Όχι τόσο επειδή «ανεβαίνει» ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο επειδή «πέφτει» η ΝΔ. Είναι αξιοσημείωτο δε το γεγονός ότι η δημοσκοπική κάμψη σημειώθηκε επ’ αφορμή όχι μόνο χειρισμών που έχουν αναγνωριστεί ως εσφαλμένοι -και από την ίδια την κυβέρνηση- σχετικά με την πανδημία, αλλά επ’ αφορμή του κύματος ακρίβειας.

Στις 31 Μαρτίου, σε δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η ΝΔ εξασφάλιζε προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγούνταν με 32%, ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 14%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Στις 4 Απριλίου, δημοσκόπηση της Opinion Poll έδειχνε τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 9,8%, με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να υποχωρεί στο 33,1% έναντι 23,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 7 Απριλίου, τη μείωση της «ψαλίδας» της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4,6% καταγράφει δημοσκόπηση της RealPolls για την εφημερίδα Δημοκρατία. Η ΝΔ πέφτει στο 29% από 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του, σε 24,4% από 23,5% και το ΚΙΝΑΛ υποχωρεί στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο.

Τέλος, στις 13 Απριλίου δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών εμφανίζει τη διαφορά στο 5,5%, με τη ΝΔ να καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, μειωμένο κατά μία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 24,5%, υψηλότερο κατά 0,5%. 

Με άλλα λόγια, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η μετάβαση της διαφοράς μεταξύ των δύο κυριότερων κομμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, στη διάρκεια του τελευταίου -εν πολλοίς- διμήνου, συνδέεται ευθέως με την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών και συνολικά του πληθωρισμού στη χώρα μας και βεβαίως στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία ευλόγως μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και οδήγησε στην προαναγγελία πρωτοβουλιών για την αναχαίτιση των ενεργειακών τιμών σε εθνικό επίπεδο, σε περίπτωση που αυτές δεν αναληφθούν συνολικά από την ΕΕ. Αν και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για την ανακοίνωση των όποιων μέτρων τον Μάιο, οι όποιες καθυστερήσεις τυχόν υπάρξουν αναμένεται να αντικατοπτριστούν τόσο στην οικονομία όσο βεβαίως και στις δημοσκοπήσεις.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v