Μηνύματα από τις πρώτες πυρκαγιές της σεζόν

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη αρχίσει και ουδείς πλέον μπορεί να επικαλεστεί άγνοια ως προς την κατεύθυνση που μπορούν να λάβουν τα πράγματα εφέτος το καλοκαίρι. Θα υπάρξει αφύπνιση έστω την τελευταία στιγμή;

Μηνύματα από τις πρώτες πυρκαγιές της σεζόν

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη βορειοανατολική Αττική, από τις Αφίδνες έως το Καπανδρίτι, τον Βαρνάβα και τις γύρω περιοχές, υπό κανονικές συνθήκες κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κυριαρχεί, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, ο ήχος των χορτοκοπτικών μηχανημάτων. Οι καθαρισμοί των αγρών και των κάθε είδους οικοπέδων αποτελούν μια στοιχειωδώς απαραίτητη εργασία πριν την έναρξη της κάθε αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου. Εφέτος, ωστόσο, πλην ελαχίστων καλλωπιστικού χαρακτήρα εξαιρέσεων, επικρατεί σιωπή.

Η παράταση των χειμερινών καιρικών συνθηκών και οι έντονες χιονοπτώσεις που τις συνόδευσαν, διατήρησαν την αυτοφυή βλάστηση χαμηλή και το έδαφος μη πρόσφορο για τέτοιου είδους εργασίες. Μόλις 15 ημέρες, όμως, πριν την έναρξη της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, οι πυρκαγιές ήδη μαίνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα 3.119 πυρκαγιές, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7% έως 10% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Δεν ήσαν μόνον ήσσονος σημασίας πυρκαγιές αλλά και μεγαλύτερες όπως αυτή που σημειώθηκε σε δύσβατη έκταση στη Χαλκιδική και έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα δάσους.

Ανεξαρτήτως των αιτίων αυτών των πυρκαγιών, οι οποίες αποδίδονται σε ποσοστό 95% σε ανθρώπινη αμέλεια -οι συλλήψεις, δε, που έχουν διενεργηθεί στέκουν προς επίρρωση αυτού του γεγονότος-, ουδείς πλέον μπορεί να ισχυριστεί άγνοια για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι. Δικαιολογίες, όπως υποστηρίξαμε και κατά το παρελθόν, πλέον δεν υπάρχουν. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μας συντροφεύουν χειμώνα και καλοκαίρι.

Σύμφωνα με μελέτη του meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2021 ήταν μακράν το χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε ό,τι αφορά στη συνολική καμένη έκταση της χώρας μας, καθώς κάηκαν συνολικά περί το 1.300.000 στρέμματα διάφορων εκτάσεων ανά την Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι η χειρότερη της περιόδου 2008-2021, με τη συνολική καμένη έκταση του 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της πιο πρόσφατης οκταετίας (2013-2020), όπως σημειώνει η σχετική έκθεση, την οποία υπογράφουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος και Γ. Κύρος.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και με την ατυχή εμπειρία των τελευταίων ετών, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει επίκληση άγνοιας ως προς τους κινδύνους που δυνητικά αντιμετωπίζουμε;

Αυτές τις ημέρες, για την ακρίβεια τη Δευτέρα, 18 του μηνός, ολοκληρώνεται μία σειρά συσκέψεων μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, που σηματοδοτούν μια νέα αρχή στη συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών, μετά από 24 χρόνια. Σε αυτές τις συσκέψεις, οι οποίες ευλόγως έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, συμμετέχουν και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.α. Όμως, αρκούν;

Τη στιγμή κατά την οποία, αντικειμενικά και λόγω των καιρικών συνθηκών -χιόνιζε έως τις 20 Μαρτίου-, οι εργασίες αποψίλωσης των αγροτικών και οικοπεδικών εκτάσεων έχουν καθυστερήσει ή αντίστοιχα δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες καθαρισμού των δασικών εκτάσεων από σπασμένους κορμούς και κλαδιά, πώς είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε ότι η προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου είναι επαρκής;

Αντίστοιχα, τι είδους επίβλεψη ή εποπτεία υπάρχει, σε δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο, ότι αυτές οι - θεμελιωδώς απαραίτητες- εργασίες θα ολοκληρωθούν, εκ μέρους των ιδιοκτητών αυτών των εκτάσεων; Ποιος θα καταλογίσει ευθύνες για τις εκτάσεις που θα παραμείνουν πλήρεις καύσιμης ύλης;

Οι πυρκαγιές έχουν ήδη αρχίσει και ο χρόνος κυλά εναντίον μας. Θα υπάρξει αφύπνιση, έστω το τελευταίο λεπτό;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v