Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Οποιος βιάζεται σκοντάφτει

Πειραματισμοί υπήρξαν πολλοί στη διάρκεια της παρούσας πανδημίας. Ο τελευταίος αφορούσε στην ταχεία αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας και μάλλον... δεν πέτυχε, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα!

Πανδημία: Οποιος βιάζεται σκοντάφτει

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η δημόσια τοποθέτηση εκπροσώπων της πολιτείας, χθες, ότι ουδεμία περαιτέρω άρση μέτρων θα υπάρξει έως το τέλος του Απριλίου, υπό το φως της έξαρσης που παρουσιάζει εκ νέου η πανδημία, συνιστά ακόμη ένα “mea culpa” εκ μέρους των αρχών, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται αυτή τη λαίλαπα.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, αφενός, είναι «πιθανό να υποεκτιμάται ο αριθμός κρουσμάτων», καθώς ορισμένοι κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί και αφετέρου, η θετικότητα τις τελευταίες 7 ημέρες ανέρχεται σε 8,2% έναντι χαμηλότερης από 5% πριν από 15 ημέρες.

Δίχως αμφιβολία, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μία αναζωπύρωση της πανδημίας, ενδεχομένως πρόσκαιρης αλλά πάντως υπαρκτής και απεικονίζουν μόνον το ήμισυ της συνολικής εικόνας. Το υπόλοιπο συμπληρώνει το γεγονός ότι εσχάτως ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στη χώρα μας ξεπέρασε εκείνον που έχουν χώρες οι οποίες έως πρότινος ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, όπως το Βέλγιο και η Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Worldometers, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η χώρα μας έχει -από την αρχή της πανδημίας- 2.638 θανάτους ασθενών με Covid ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 2.633 της Ιταλίας και 2.628 του Βελγίου, δηλαδή χωρών που είχαν καταγράψει διεθνή αρνητικά ρεκόρ σε προηγούμενα στάδια της πανδημίας.

Υπό το φως της έξαρσης που παρουσιάζει εκ νέου η πανδημία, με τον ημερήσιο αριθμό νεκρών να κυμαίνεται περί τους 50 έως και 70 (χθες 51), οι εκπρόσωποι της πολιτείας επέστησαν εκ νέου την προσοχή του κοινού στην ορθή χρήση της μάσκας υγειονομικής προστασίας. Της ίδιας μάσκας, η υποχρεωτική χρήση της οποίας στους εξωτερικούς χώρους καταργήθηκε μόλις στις αρχές Μαρτίου και αντικαταστάθηκε από «ισχυρή σύσταση» χρήσης της, συμβάλλοντας έτσι, δίχως αμφιβολία, στη νέα έξαρση της πανδημίας.

Τούτου δοθέντος, ποιο το νόημα των χθεσινών παροτρύνσεων της φιλτάτης αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα περί προφυλάξεων και προσοχής καθώς η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας; Τι νόημα έχει να λέμε στον κόσμο «να προσέχει», όταν η ίδια η πολιτεία έχει δώσει εδώ και ένα μήνα το σύνθημα της χαλάρωσης των μέτρων, σε ένα κοινό το οποίο ήδη επεδείκνυε κόπωση στην τήρησή τους;

Δίχως αμφιβολία, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, επιτρέποντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του. Κατά τα φαινόμενα, όμως, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Μπορεί να μας χωρίζουν μία, δύο ή και περισσότερες εβδομάδες, όμως σαφώς δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Εάν ήμασταν, ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε των νοσηλειών, ούτε των θανάτων θα βρισκόταν στα επίπεδα που διαμορφώνεται σήμερα. Εκτός κι αν η νέα «κανονικότητα» αφορά την επίδειξη ανοχής σε 50 ή και 70 θανάτων από την πανδημία, καθημερινά.

Η απόφαση να υπάρξει «φρένο» στην αποκλιμάκωση των μέτρων ελπίζεται ότι θα προστατεύσει ζωές. Θα ήταν ευχής έργον, ωστόσο, αυτή η επιφυλακτικότητα να είχε επιδειχθεί νωρίτερα. Ούτως ή άλλως, η πανδημία εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο «πείραμα», με πολλές πτυχές. Μία λιγότερη σίγουρα δεν θα… πείραζε!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v