Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ήταν από τα πιο απλά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, ενδεχομένως το απλούστερο, αλλά δεν υιοθετήθηκε παρά μόνον αφού η πανδημία είχε φουντώσει. Τώρα, που ο κορωνοϊός συνεχίζει καθημερινά να στοιχίζει θύματα στη χώρα μας -μόλις χθες ήσαν 88 οι νεκροί της πανδημίας-, φαίνεται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα φύγουν…
Ο λόγος για τη χρήση μάσκας υγειονομικής προστασίας και δη στους εξωτερικούς χώρους, για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε χθες «ανοικτό παράθυρο» κατάργησης.
«Κάθε εβδομάδα, σταθμίζοντας την εξέλιξη των μεγεθών της πανδημίας και παρακολουθώντας την πορεία αυτής σε άλλες χώρες, η Επιτροπή των ειδικών εισηγείται στην Κυβέρνηση και αυτή αποφασίζει… Με βάση τις εισηγήσεις, θα πάρουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις», δήλωσε ο φίλτατος κ. Οικονόμου, στη διάρκεια του briefing, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα χαλάρωσης των όποιων μέτρων ακόμη υφίστανται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έστελνε ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα, με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία», είπε καθιστώντας σαφές ότι δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους, αν και μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί.
Υπό το φως όλων αυτών, σε τι συμπέρασμα καλείται να φθάσει ο κάθε πολίτης; Ότι οι μάσκες πιθανόν να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν, όπως μας λέει ο κ. Οικονόμου, ή ότι δεν επηρεάζουν σημαντικά την κανονικότητα -και ως εκ τούτου δεν εξετάζεται η κατάργηση της χρήσης τους στους εξωτερικούς χώρους- όπως μας λέει ο κ. Πλεύρης;
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ωστόσο, το μήνυμα που εισπράττει -εμμέσως πλην σαφώς- ο καθένας είναι αυτό της χαλάρωσης. Είναι αυτό που θέλει την κοινωνία να επιστρέφει σε μία, επίπλαστη ή μη, κανονικότητα, την ίδια ώρα που ο αριθμός των νεκρών διαμορφώνεται -ακόμη- σε υψηλά επίπεδα καθημερινά και μόλις χθες στους 88.
Εάν δεν είναι έτσι, τότε γιατί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε χθες ότι «η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος» και ο ίδιος ο υπουργός Θ. Πλεύρης δηλώνει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει από τον Σεπτέμβριο με άλλα χαρακτηριστικά… Όλα αυτά, δε, τη στιγμή κατά την οποία επικράτησε το… αδιαχώρητο σε κέντρα νυκτερινής διασκέδασης ανά την επικράτεια μετά την κατάργηση των περιορισμών περί ορθίων πελατών και ενώ ο κίνδυνος επαναλοιμώξεων με την παραλλαγή Όμικρον ελλοχεύει.
Κοντολογίς, φίλτατοι, το μόνο σαφές, μέσα από αυτή την πανσπερμία τοποθετήσεων, είναι ότι η διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσομοιάζει περισσότερο σε… τέχνη παρά σε επιστήμη. Ακόμη χειρότερα, μέσα από αυτή τη διαδικασία η ελληνική κοινωνία οδηγείται, κατά πάσα βεβαιότητα, στην εντύπωση ότι «ξεμπερδεύουμε» με την πανδημία καθώς απελευθερώνεται από τα όποια εναπομείναντα μέτρα.
Πρόκειται για κάτι που θα μετανιώσουμε στην πορεία της υπόθεσης; Ενδεχομένως. Ούτως ή άλλως τα mea culpa που διατυπώθηκαν στην πορεία αυτής της πανδημίας δεν ήταν λίγα. Το ατυχές είναι βεβαίως ότι είναι πιθανόν να επαναληφθούν!
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.