Η πανδημία και… ας αρχίσουν οι χοροί

Και με τη βούλα από αύριο τα μέτρα χαλαρώνουν περαιτέρω και αρχίζουν οι... χοροί στα κέντρα διασκέδασης. Η πανδημία όμως είναι εδώ. Όλα καλά ή δεν μας πειράζει που έχουμε τόσους νεκρούς κάθε μέρα;

Η πανδημία και… ας αρχίσουν οι χοροί

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από αύριο, Σάββατο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη ο φίλτατος κ. Θ. Πλεύρης, υπουργός Υγείας, «πάει» και η τηλεργασία, καθώς μειώνεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 20%, αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα στο 50% -όπως ζήτησε και η κυβέρνηση-, ενώ θα επιτρέπονται και οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης. Με ορίζοντα το τέλος Μαρτίου, δε, φαίνεται να τελειώνουν και τα υπόλοιπα μέτρα!

Με λίγα λόγια, φουλ της χαλάρωσης των μέτρων και ας... αρχίσουν οι χοροί!  Και η πανδημία, τι έγινε; Αυτό ήταν; Πάει και τελείωσε, με 80 έως 100 νεκρούς την ημέρα; Τόσο πια συνηθίσαμε τους θανάτους, ώστε να χαλαρώνουμε τα μέτρα προστασίας ανεξαρτήτως του αριθμητικού επιπέδου τους; Διότι σε άλλες εποχές, όταν  ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπερνούσε τους 70, ηχούσε «συναγερμός» και τα μέτρα αυστηροποιούνταν αντί να... χαλαρώνουν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με την πορεία της πανδημίας, με αυτή την απόφαση, «παρατείνουμε την επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης». Όπως τόνισε, «περιμένουμε με βάση αυτά και χωρίς άλλες αλλαγές να πάμε σε αποκλιμάκωση από τις 25 Μαρτίου, αντί για τις 10 Μαρτίου που περιμέναμε, πριν ανακοινωθεί η άρση των μέτρων».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον καθηγητή, καθυστερούμε το τέλος της πανδημίας!

«Δεν περιμένω να ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, αλλά για μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διακύμανση των κρουσμάτων σε 18.000-20.000 την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί και σημαίνει πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος θανάτων από 80 που είναι σήμερα, θα πέσει στους 70», είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως τόνισε, «το θέμα είναι αν είμαστε εντάξει να έχουμε 70 νεκρούς την ημέρα για ακόμη ενάμιση μήνα! Αν είμαστε εντάξει με αυτό… οκ». 

Με τι είμαστε «οκ» λοιπόν; Είμαστε «οκ» με την απουσία ελέγχων για μάσκες στους δρόμους, μολονότι εξακολουθεί να ισχύει η σχετική υποχρέωση, τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους; Διότι, εντέλει υφίσταται και ένα σχετικό παράδοξο, από τη μία να επιτρέπεται ο χορός στους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης και από την άλλη να είναι  υποχρεωτική η χρήση υγειονομικής μάσκας στους… εξωτερικούς  χώρους. Υπ’ αυτό το πρίσμα, γιατί να υπάρχουν και έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου;

Εντέλει, είπαν και αλλού στην Ευρώπη να χαλαρώσουν τα μέτρα, αλλά δεν είχαν σχεδόν 100 νεκρούς την ημέρα! Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, που έχει μέγεθος ανάλογο, χθες καταγράφηκαν 46 νεκροί και ο μέσος όρος επταημέρου είναι 45 νεκροί. Δηλαδή, περίπου το 50% του επιπέδου που καταγράφουμε εμείς!

Φίλτατοι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρας, περίπου στα… τυφλά πορευόμαστε και εδώ με την πανδημία.

Υπ’ αυτή την έννοια, με ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας να παρουσιάζει μία προφανή κόπωση έναντι της τήρησης των μέτρων και με την κυβέρνηση, διαμέσου των αρμόδιων επιστημόνων, να προχωρά σε βήματα «απελευθέρωσης» ενόψει τόσο της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών όσο και με την προσδοκία μίας ομαλής τουριστικής περιόδου, εναπόκειται -όπως πάντα- στον καθένα από εμάς να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό.

Η περίφημη παράμετρος της προσωπικής ευθύνης, πλέον, καθίσταται περισσότερο επίκαιρη και, ενδεχομένως, να στέκει -από κοινού με τον εμβολιασμό- ως το τελευταίο ανάχωμα στην πανδημία!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v