Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τουρκική επέτειος και ο πολύς κ. Ερντογάν

Πού το πάει ο Ερντογάν και γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τα ελληνοτουρκικά; Πώς ξεδιπλώνεται το πολυετές σχέδιο του Τούρκου ηγέτη και τι επιπτώσεις θα έχει για τη χώρα μας.

Η τουρκική επέτειος και ο πολύς κ. Ερντογάν

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στο μυαλό του φίλτατου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα πράγματα είναι απλά: Το 2023 είναι έτος-ορόσημο και στη διάρκειά του θα κριθεί κατά πόσον το όνομά του θα φιγουράρει εφεξής δίπλα σε εκείνο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έχοντας αντίστοιχη βαρύτητα στην ιστορία της γείτονος.

Πρώτα από όλα, το 2023 ολοκληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και βεβαίως από τη σύναψη της Συνθήκης της Λωζάνης, η αναθεώρηση της οποίας αποτελεί διακηρυγμένο στόχο -και διακαή πόθο- του ιδίου, ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο σκέψης.

Η αναθεώρηση μίας συνθήκης η οποία «εγκλώβισε» την Τουρκία στα σημερινά σύνορά της, χερσαία και θαλάσσια, θα αναγάγει τον ίδιο σε θέση αντίστοιχη εκείνης που κατέχει τα τελευταία 100 χρόνια ο εθνάρχης Ατατούρκ στα τουρκικά πράγματα.

Έτσι, για το 2023 δρομολογούνται εξελίξεις-ορόσημα, μεταξύ άλλων, όπως η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, εκ των τεσσάρων που συνολικά θα κατασκευαστούν, ενώ το ίδιο έτος ο φίλτατος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσει την Τουρκία έως τη… Σελήνη.

Όπως δήλωσε πέρυσι, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Τουρκίας, «ο πρώτος μας στόχος είναι να προσεληνωθούμε μέχρι το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι οι μηχανικοί και επιστήμονές μας θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή».

Πέρα όμως από τις διαστημικές αναζητήσεις της Τουρκίας, το 2023 αποτελεί έτος-ορόσημο και προσωπικά για τον Ερντογάν καθώς τότε ολοκληρώνει 20 χρόνια στα ηνία της χώρας του. Συνολικά 11 χρόνια ως πρωθυπουργός, από τις 14 Μαρτίου 2003 έως τις 28 Αυγούστου 2014, και έκτοτε ως πρόεδρος της Τουρκίας.

Κυριότερα, όμως, το 2023 είναι έτος εκλογών για την Τουρκία, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Ερντογάν, αν και επί του ζητήματος του χρόνου διενέργειας των εκλογών και των δεσμεύσεων που λαμβάνουν ως προς αυτό οι πολιτικοί... πολλά μπορούν να λεχθούν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, λοιπόν, πολλά κρίνονται το 2023 τόσο για τον Ερντογάν όσο και για τη γείτονα. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως, να γίνονται καλύτερα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτό το όψιμο τουρκικό ενδιαφέρον, μετά από τόσες δεκαετίες, σχετικά με το αποστρατικοποιημένο ή μη καθεστώς σειράς νησιών του Αιγαίου. 

 Στόχος, ευλόγως, δεν είναι αυτό καθαυτό το καθεστώς των νησιών, όσο ότι μέσω της ανακίνησης ενός ζητήματος το οποίο αφορά στην τήρηση ή μη προβλέψεως της Συνθήκης της Λωζάνης, θα οδηγηθεί η χώρα μας σε διαπραγματεύσεις για την αναθεώρησή της. Επ’ αυτού ή επί οποιουδήποτε άλλου σημείου της.

Η υπόρρητη δε απειλή έναντι της Ελλάδας είναι ότι εάν δεν… συρθούμε αυτοβούλως σε αυτή την εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με τη γείτονα, θα αναγκαστούμε να το πράξουμε είτε εξαιτίας της πρωτοβουλίας που «προειδοποιεί» ότι θα αναλάβει ο Ερντογάν σε διεθνές επίπεδο, είτε ως αποτέλεσμα των όποιων άλλων πρωτοβουλιών λάβει… επί του πεδίου.

Έτσι, λοιπόν, με το 2023 να είναι έτος καθόλα «ύποπτο» για τα ελληνο-τουρκικά, οι επόμενοι μήνες αναμένονται, αν μη τι άλλο, πλήρεις κινητικότητας και τουρκικών «πρωτοβουλιών». Διπλωματικών ή ενδεχομένως και... άλλων. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v