Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Αποτελεί κοινοτοπία ότι η πραγματικότητα ενίοτε υπερβαίνει και τα πλέον προωθημένα ή ευφάνταστα σενάρια του Χόλιγουντ. Όμως, όσα απίστευτα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στην -κατά τα λοιπά- ένδοξη Σπάρτη, στη διάρκεια σύσκεψης με αντικείμενο τις αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό, συνιστούν έναν γνήσιο πολιτικό εφιάλτη και καταδεικνύουν τις διαστάσεις που μπορούν να λάβουν ο λαϊκισμός και ο κυνισμός, στην προσπάθεια για την κατάκτηση της εξουσίας. Τα ύψη της οποίας, ως γνωστόν, συχνά προκαλούν μέθη.
Ένα μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή -το μερίδιο ευθύνης της οποίας στη χρεοκοπία της χώρας είναι πλήρως καταγεγραμμένο- και σημερινός δήμαρχος της Σπάρτης, ο Πέτρος Δούκας, εμφανίζεται να εξηγεί ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2007 επειδή «μοίραζε λεφτά με τσάντες σε όποιον μιλούσε ελληνικά» μετά τις φωτιές στην Ηλεία, ενώ μέλος της παρούσας κυβέρνησης, ο -έως χθες- υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός καταγράφεται να τον επευφημεί λέγοντας, «κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο»!
Με άλλα λόγια, ένας υπουργός της κυβέρνησης που βαρύνεται με σημαντικό μερίδιο ευθύνης για μία χρεοκοπία η οποία ακόμη ταλανίζει τη χώρα, επιχαίρει για τον τρόπο με τον οποίο σπαταλήθηκε κρατικό χρήμα ώστε να διατηρηθεί η τότε κυβέρνηση στην εξουσία. Την ίδια ώρα, μέλος της παρούσας κυβέρνησης τον επευφημεί, καταδεικνύοντας τον βαθμό στον οποίο ασπάζεται τις συγκεκριμένες απόψεις, ενώ όλα αυτά μεταδίδονται απευθείας μέσω διαδικτύου.
Δίχως άλλο, πρόκειται για «αξία ανεκτίμητη».
Μόνον η αστραπιαία παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε την άμεση παραίτηση του κ. Λιβανού και εν συνεχεία η διαγραφή του Π. Δούκα από τη ΝΔ έσωσαν τα προσχήματα για την κυβέρνηση.
Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα εξέπεμπε η παρούσα κυβέρνηση τόσο προς το εγχώριο όσο και προς το διεθνές ακροατήριό της, συμπεριλαμβανομένων των δανειστών μας; Ότι τίποτε δεν άλλαξε και πως οι Έλληνες πολιτικοί στέκουν πρόθυμοι να προβούν σε οποιαδήποτε σπατάλη του δημοσίου χρήματος, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία; Αντίστοιχα, σε ποιο συμπέρασμα θα όφειλε να φθάσει ο κάθε πολίτης, «εκπαιδευόμενος» σε αυτού του είδους τις πρακτικές;
Αν και οι περιστάσεις ή το εύρος δεν είναι ανάλογο εκείνου των ζημιών στην Ηλεία το 2007, οπότε «καραβάνια» δικαιούχων ή μη είχαν λάβει τα σχετικά επιδόματα, φαινόμενα όπως αυτά επιτρέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να επικαλεσθεί το μοίρασμα χιλιάρικων και διχίλιαρων από την παρούσα κυβέρνηση, στον απόηχο του φιάσκου διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και του εγκλωβισμού εκατοντάδων αυτοκινητιστών στην Αττική Οδό. Αντίστοιχα, της επιτρέπουν να κάνει λόγο για «ακραία ψηφοθηρία»!
Όλα αυτά συμβαίνουν, δε, ενώ η χώρα διανύει ήδη, ατύπως, προεκλογική περίοδο και συνάμα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές της αναφορικά με ζητήματα χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης. Οποία συγκυρία!
Την ίδια ώρα που στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται πρόθυμα να μετέλθουν, με πάσα κυνικότητα, οποιασδήποτε θεμιτής ή αθέμιτης μεθόδου ώστε να παραμείνουν στην εξουσία, η χώρα επιχειρεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι του διεθνούς επενδυτικού κοινού και των δανειστών-εταίρων της, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Πρόκειται, δίχως άλλο, περί συνταγής ασφαλούς αποτυχίας.
Η υπενθύμιση ότι όλα τούτα βρίσκονται εκτός του αξιακού κώδικα της παρούσας κυβέρνησης ήταν όχι μόνο απαραίτητη αλλά επιβεβλημένη.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.