Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όποια κι αν είναι η αντίληψη των κρατών-μελών της ΕΕ περί κοινοτικής αλληλεγγύης, είναι όντως αδιανόητο ορισμένα εξ αυτών να εξοπλίζουν μία τρίτη χώρα, όταν αυτή απειλεί ευθέως με πόλεμο μία κοινοτική.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πρόταση που έθεσε χθες στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, με πρώτο αποδέκτη την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης, περί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είναι μία εθνική πρόταση και οφείλει να τύχει διακομματικής στήριξης.
«Απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από τον κ. Ακάρ και από άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης. Όπως πρόσθεσε: «Πρέπει επιτέλους και μέσω της νέας προεδρίας της Γαλλίας υπό τον κ. Μακρόν, να υπάρξει μια απόφαση στο Συμβούλιο που δεν θα επιτρέπει σε αυτά τα κράτη να έχουν τέτοιες συνέργειες με την τουρκική ηγεσία».
Όταν τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς και βεβαίως οι ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει αντίστοιχη άρνηση προμηθειών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, τυχόν συνέχιση της ενεργούς στήριξης της Τουρκίας σε ζητήματα στρατιωτικών εξοπλισμών εκ μέρους κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Ισπανία και η Γερμανία αντιβαίνει σε κάθε έννοια αλληλεγγύης και γειτνιάζει επικίνδυνα με την υιοθέτηση εχθρικής στάσης προς την Ελλάδα.
Μπορεί να είμαστε σύμμαχοι με τη γείτονα υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ, όμως αυτή αποτελεί αδιαμφισβήτητη και διακηρυγμένη απειλή για τη χώρα μας, διαμέσου του “casus belli”, γεγονός που δεν παραλείπει να μας υπενθυμίζει καθημερινά.
Έτσι, λοιπόν, οποιοδήποτε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γαλλική προεδρία της ΕΕ -και η παρούσα συγκυρία εμφανίζεται όντως θετική για την υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος- θα όφειλε να συνοδεύεται από τη στήριξη όλων των πτερύγων του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Το μήνυμα που θα απευθύνει η Ελλάδα προς τους εταίρους της στην ΕΕ πρέπει να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο και να φέρει τη σφραγίδα της ομοφωνίας εκ μέρους σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα και με αφορμή την πρόταση Ανδρουλάκη, η δρομολόγηση της προσήκουσας διαδικασίας που θα καταλήξει σε μία ενιαία πρόταση, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών της ΕΕ στις 24 τρέχοντος, είναι επιτακτική.
Η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, της Ελλάδας και της Κύπρου, σχεδόν καθημερινά και με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων εσχάτως και των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά με drones ενώ κυριολεκτικά αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν μη τι άλλο, η υποβολή μιας πρότασης επιβολής εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία θα επενεργούσε και για την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ως προς τις απειλές που θέτει η Τουρκία κατά δύο ευρωπαϊκών κρατών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα έθετε την ίδια την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της και θα αναδείκνυε φίλους και εχθρούς για τη χώρα μας. Πρόκειται για μία προσπάθεια “win-win”, όπως ενδεχομένως θα έλεγε και μία άλλη ψυχή στους παραταξιακούς κόλπους του κ. Ανδρουλάκη, η οποία σαφώς ανταποκρίνεται στο ζητούμενο των καιρών.
Τυχόν απόρριψή της, είτε από την κυβέρνηση είτε από κόμματα της αντιπολίτευσης, θα συνιστούσε μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας. Μία πολυτέλεια που δεν έχουμε…
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.