Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Να αδράξουμε την ευκαιρία για χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το μόνο εκκρεμές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: Να αδράξουμε την ευκαιρία για χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συζητήσει με την Τουρκία την μοναδική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτήρισε μάλιστα την σημερινή συγκυρία ως μια ευκαιρία για τις δύο χώρες. Τόνισε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύπλοκη γειτονιά. Υπάρχουν δυσκολίες και τεταμένες σχέσεις με τον Τουρκία. Έχω συναντήσει 6 φορές τον τελευταίο χρόνο τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Κρατούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι καταδικασμένες να μην επιλυθούν. Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το μόνο εκκρεμές ζήτημα ανάμεσα στις δύο χώρες, τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά τον άκουσα τον κ. Ερντογάν να λέει ότι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι προς όφελος όλης της ανατολικής Μεσογείου. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε την ευκαιρία».

Αντίθετα, στο Κυπριακό, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία πρόοδο. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας για εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Στηρίζουμε τη λύση της διζωνικής, δικοινοτική ομοσπονδίας με μια διεθνή υπόσταση. Μια λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή, είναι μια μη λύση. Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και καλούμε την άλλη πλευρά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «είναι η πρώτη φορά που είμαι εδώ ως ηγέτης χώρας που είναι επικείμενο μέλος του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να είναι ένας φορέας σταθερότητας» και επεσήμανε ότι «ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Εν μέσω απειλών υπάρχουν ευκαιρίες να συνεργαστούμε σε παγκόσμια κλίμακα».

Στον πόλεμο της Γάζας, υπογράμμισε, «η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη. Να αποφευχθεί κλιμάκωση του πολέμου με κάθε κόστος. Η ανθρωπιστική καταστροφή δεν πρέπει να συνεχιστεί. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν δίπλα δίπλα, ειρηνικά. Ένα κυρίαρχο παλαιστίνιο κράτος θα διασφαλίσει όλες τις πλευρές και τη διεθνή κοινότητα εν συνόλω».

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, είπε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό. Είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Δεν πρόκειται για μια ακόμη ευρωπαϊκή σύγκρουση, αλλά για μια βίαιη διατάραξη της σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v