Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας προς το πιστωτικό σύστημα της χώρας, μέσω της έκθεσης επί της πορείας του, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ήταν σαφές: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
Υπάρχει πρόοδος στην εγχώρια σκηνή, αν και ήπια, υπάρχουν όμως και δυνητικοί κίνδυνοι από το εξωτερικό και για τον λόγο αυτόν, όσο και για την περαιτέρω βελτίωση των εγχώριων προοπτικών, φανείτε τολμηρότεροι και περισσότερο ενεργητικοί στο να διευθετήσετε τα του οίκου σας.
Κυρίως, δε, «δείτε» πιο στενά την υπόθεση των «κόκκινων δανείων», τα οποία αν και παρουσιάζουν σταθερή πλην ήπια κάμψη επί έξι τρίμηνα, εντούτοις παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.
Το σύνολο των απαιτούμενων «εργαλείων», όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και η σταδιακή ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς για τη διαχείριση ή/και μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρίσκονται ήδη στην διάθεσή σας και θα έπρεπε να τα αξιοποιήσετε στον προσήκοντα βαθμό.
Για την ακρίβεια, η κεντρική τράπεζα απηύθυνε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τις συστημικές τράπεζες: πάρτε δραστικές αποφάσεις και διευρύνετε το ταχύτερο δυνατόν τις λύσεις που προτείνετε προς τους δανειολήπτες, ξεκαθαρίζοντας την ήρα από το στάρι αλλά και προσφέροντας βιώσιμες λύσεις προς εκείνους που συνεργάζονται και εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Με άλλα λόγια, ο φίλτατος κ. Ι. Στουρνάρας είπε χθες προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το αυτονόητο: η υπόθεση με τα «κόκκινα δάνεια» δείχνει να κυλάει και οι στόχοι για τη μείωσή τους να κατακτώνται, αλλά μπορείτε και… πολύ καλύτερα.
Έφθασε, δε, μέχρι και του σημείου να συμπεριλάβει, στη σχετική έκθεση, ειδική μελέτη επί του ζητήματος της πώλησης δανειακών χαρτοφυλακίων και την επίδρασή τους στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δείχνοντας ότι ακόμη κι αν πωλούνταν το 64,7% του συνόλου των καταγγελθέντων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισ. ευρώ, στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων αυτών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 των τραπεζών δεν θα υποχωρούσε κάτω από το 12,5%.
Τι άλλο χρειάζεται ώστε να «πάρουν» το μήνυμα οι τράπεζες και να φανούν τολμηρότερες στην αντιμετώπιση τόσο των «κόκκινων» επιχειρηματικών όσο και των αντίστοιχων στεγαστικών δανείων; Όσο για τα καταναλωτικά… τους έδειξε τον δρόμο.
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι από τον «Κώδικα Δεοντολογίας» της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος διέπει τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών και έχει θεσμοθετηθεί από το 2016, μόνον ένα μικρό τμήμα των προτεινόμενων λύσεων για την αντιμετώπιση «κόκκινων δανείων» εφαρμόζεται από τις τράπεζες.
Μετά από σχεδόν μία δεκαετία ύφεσης και των επιπτώσεων που αυτή είχε στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η χώρα εμφανίζεται και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο ρυθμός με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, ωστόσο, αφορά άμεσα στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει τον φυσικό του ρόλο, ως χρηματοδότης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για να γίνει αυτό, οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος.
Να πωλήσουν δάνεια, έστω και σε χαμηλές τιμές, να προχωρήσουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και να προτείνουν μία μεγαλύτερη «βεντάλια» λύσεων και ρυθμίσεων προς όσους θέλουν και είναι ικανοί να τις επωμιστούν.
Είναι διατεθειμένες;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.