Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μονόδρομος της διαφάνειας

Ποιος -πράγματι- ωφελείται από την ακύρωση ή έστω την καθυστέρηση της διαδικασίας ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», αν όχι εκείνος ο οποίος έχει κάτι να κρύψει; Εντέλει, ποιο είναι το «μήνυμα» που εκπέμπει όλη αυτή η υπόθεση;

Ο μονόδρομος της διαφάνειας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για μία χώρα η οποία έχει πληγεί τόσο βαθιά από την ύπαρξη και τις επιπτώσεις του φαινομένου της αδιαφάνειας, όπως η δική μας, η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων «πόθεν έσχες» συνιστά ακόμη ένα πλήγμα.

Και αυτό, όχι μόνο λόγω της καθυστέρησης που η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται στον έλεγχο και στη διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων «πόθεν έσχες», ώστε να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις παράνομου πλουτισμού, ή ακόμη και του γεγονότος της ύπαρξης νομοθετικών αστοχιών, εξαιτίας των οποίων εμφανίζεται να ακυρώθηκε το σχετικό νομοθέτημα από το ΣτΕ.

Κυριότερα, διότι έτσι εμπεδώνεται η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η όλη υπόθεση αφορά στη συνέχιση της δημόσιας αντιπαράθεσης στην οποία εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί δύο εκ των πυλώνων του πολιτεύματος: η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη.

Ποιο είναι το μήνυμα που καλείται να «εισπράξει» ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας από τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση, αν όχι ότι αυτός «ο πόλεμος των θεσμών» υποκρύπτει στοιχεία αδιαφάνειας, αντίστοιχα ακριβώς εκείνων που επιχειρούν να φέρουν στο φως μέτρα όπως το «ηλεκτρονικό πόθεν έσχες»;

Αν όμως έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε ποιος ο βαθμός εμπιστοσύνης που μπορεί να τρέφει ο κάθε πολίτης προς τους θεσμούς αυτού του τόπου και ποιο το μέλλον της χώρας, εάν αυτή η εμπιστοσύνη εκλείψει εντελώς;

Διακηρυγμένος στόχος της όλης διαδικασίας δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων και του τρόπου κτήσης τους, εκ μέρους όσων εμπλέκονται με τα κοινά και είναι υπόχρεοι στη διαδικασία υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», είναι ευλόγως η διαφάνεια.

Υπό το πρίσμα αυτό, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ομαλή διεκπεραίωση της παραπάνω διαδικασίας ευνοεί την ύπαρξη συνθηκών αδιαφάνειας και τη συσκότιση ενδεχόμενων παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Ιδίως, δε, όταν η ηλεκτρονική συγκέντρωση και διασταύρωση των παραπάνω στοιχείων, που ήταν για πρώτη φορά εφέτος υποχρεωτική για όλους, υποσχόταν ταχείες διαδικασίες εντοπισμού των περιπτώσεων τυχόν παράνομου πλουτισμού.

Η χθεσινή κρίση του ΣτΕ, άρα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των όποιων νομοθετικών αστοχιών ή ελλείψεων οδήγησαν στην ακύρωση της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία καθορίζεται το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Ελάχιστη υπηρεσία, δε, προσφέρουν προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης αισθήματος εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της χώρας μας, διαρροές της μορφής «να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος», την οποία φέρονται να έκαναν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, φίλτατοι, είναι να «κουραστούν» οι πολίτες αυτής της χώρας και -ενδεχομένως- να αποκομίσουν την εντύπωση ότι είτε οι θεσμοί αξιοποιούνται για συντεχνιακούς λόγους, όπως υποστήριξε χθες ο φίλτατος κ. Δ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είτε ότι όντως υπάρχουν παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τη δικαιοσύνη, όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου.

Δεν πρόκειται περί μίας μάχης εντυπώσεων αλλά περί μίας μάχης ουσίας και άπαντες οφείλουν να κατανοήσουν αυτό το γεγονός.

Το κύρος των θεσμών οφείλει να μείνει αλώβητο και συνάμα η διαφθορά, που τόσο έχει ταλανίσει αυτόν τον τόπο, να παταχθεί.

Εκπτώσεις, οποιουδήποτε είδους, στη διαδικασία αυτή δεν χωρούν.

Είναι «μονόδρομος» κι αν τον παραβιάσουμε, το ενδεχόμενο «ατύχημα» θα είναι για όλους.

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v