Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να υποστηρίξει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών την πρότασή του σχετικά με τον τερματισμό της πολιτικής κατανομής προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει ποσοστώσεων.
Θα τους πει ότι αυτό το μέτρο απέτυχε στην πράξη και θα τους ζητήσει να το αναθεωρήσουν, θέτοντάς τους, μάλιστα, διορία ως προς αυτό έως τον προσεχή Ιούνιο και την τότε προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.
Διαφορετικά, τους έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει ο ίδιος στη διαμόρφωση πολιτικής επί του θέματος, με προτάσεις που θα τους παρουσιάσει.
Πρόκειται για μία σαφή αναστροφή στην έως τώρα ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική επί του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
Από το 2015, οπότε ελήφθη κατά πλειοψηφία (με τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Τσεχία να μειοψηφούν) η απόφαση σχετικά με την κατανομή του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος βάσει ποσοστώσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μόνον τρεις χώρες, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, δεν έχουν συμμορφωθεί με αυτήν.
Οι δύο πρώτες χώρες δεν δέχθηκαν ούτε έναν πρόσφυγα ή μετανάστη στα εδάφη τους και η Τσεχία μόνον 12 και για αυτόν τον λόγο έχουν ήδη παραπεμφθεί και οι τρεις ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου.
Στην πρόταση Τουσκ, η οποία έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω της πρόσκλησης που τους απηύθυνε για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), έχουν ήδη εναντιωθεί -και μάλιστα κατά τρόπο σφοδρό- ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την ως «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή», σύσσωμη η Επιτροπή διά στόματος του εκπροσώπου της Μ. Σχοινά και σειρά ευρωπαϊκών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και βεβαίως της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες θίγονται άμεσα.
Συνάντηση γι’ αυτό το θέμα θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του κ. Τσίπρα προς τον κ. Γιούνκερ.
Κατά ευρεία πεποίθηση, η πρόταση Τουσκ αναμένεται να απορριφθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
Συνιστά, ωστόσο, ένα κακό προηγούμενο.
Όχι μόνο διότι αναδεικνύει την Ελλάδα και την Ιταλία, ως πρώτες χώρες υποδοχής, ομήρους της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης αλλά και επειδή καθιστά πρόδηλη -για ακόμη μία φορά και με τον πλέον σαφή τρόπο- την ανυπαρξία ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής απέναντι στη σημαντικότερη προσφυγική κρίση που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ευκολία με την οποία ένας Πολωνός πολιτικός, που βρίσκεται στην εν πολλοίς συμβολική, πλην κομβική, θέση του προέδρου της ΕΕ, επιχειρεί να ανατρέψει την όποια επίδειξη αλληλεγγύης της ΕΕ, τόσο έναντι των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι αναζήτησαν άσυλο στα εδάφη της, όσο και έναντι των κρατών-μελών της που αποτελούν τις χώρες υποδοχής αυτών των ανθρώπων, καταδεικνύει -αν μη τι άλλο- το εύθραυστο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Φέρνει στην επιφάνεια για ακόμη μία φορά, δε, πόσο μακρινός είναι ο στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Υπό αυτό το πρίσμα, εάν στο πέρας της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρξει μία σαφής απόφαση απόρριψης της πρότασης Τουσκ, θα έχει ανοίξει ακόμη μία πόρτα, μετά από εκείνην που ήδη άνοιξε η Βρετανία, για την περαιτέρω ευρωπαϊκή αποσύνθεση.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.