Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Από αρχής μνημονίων έως και σήμερα, κάθε κυβέρνηση που είδε ο τόπος υποσχόταν «φως στην άκρη του τούνελ». Της παρούσας συμπεριλαμβανομένης.
Στη βάση αυτής της υπόσχεσης, εξασφάλιζε πολύτιμο πολιτικό χρόνο, ελπίζοντας και η ίδια στην ευόδωση του όποιου αφηγήματός της. Όλες διαψεύστηκαν και ο χρόνος της παρούσας φαίνεται να «σώνεται» γρήγορα…
Μέτρο σε αυτή την υπόθεση είναι κυρίως δε -αν όχι αποκλειστικά-, η τσέπη του φορολογούμενου πολίτη αλλά και του καθενός ο οποίος προσδοκά επιστροφή σε κάποιου είδους «κανονικότητα», εργασιακή και ευρύτερη.
Βάσει αυτού του «μέτρου», λοιπόν, τον Ιούλιο επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφισβήτησης όχι μόνον ότι η συνταγή της υπερφορολόγησης είναι αδιέξοδη αλλά και ότι το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και πιο αχνό για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, συνολικά ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία -σχεδόν 4 εκατ. πολίτες αυτής της χώρας- και 1.678.160 εξ αυτών είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Στο διάστημα ενός μηνός και μόνον, του Ιουλίου, ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκε κατά 172.704…
Ακόμη κι αν αφαιρέσουμε από τις επιπρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ιουλίου, που αθροιστικά ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ που αφορά σε λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις και όχι σε άμεσους φόρους, καθώς και ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την πτώχευση επιχειρήσεων, η αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως εκρηκτική, καθώς οδηγεί τον λογαριασμό από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο στα 5,723 δισ. ευρώ, έναντι 4,282 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
Όλα αυτά, δε, ενώ έχει παρέλθει η ημερομηνία καταβολής μόνον της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος και στο τέλος του μήνα αρχίζει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και λίγο αργότερα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Εάν, δε, προσθέσουμε στην όλη εικόνα και την αύξηση των ευρύτερων οικονομικών υποχρεώσεων που συνεπάγεται η έλευση της χειμερινής περιόδου, η εικόνα γίνεται ακόμη μελανότερη.
Υπό το φως αυτών των στοιχείων, για ποια «επιστροφή στην κανονικότητα», έστω και σταδιακή, μπορεί να κάνει λόγο η κυβέρνηση;
Εάν δεν υπάρξει κάποιο μέτρο εκτόνωσης της φορολογικής πίεσης την οποία υφίστανται οι πολίτες αυτού του τόπου, πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε τόνωση της ζήτησης και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτή προσφέρει;
Η υιοθέτηση μίας νέας μακροπρόθεσμης ρύθμισης της τάξης των 100 ή και 120 δόσεων για τη διευθέτηση των οφειλών, όχι μόνον των επαγγελματιών όπως ισχύει σήμερα (ακόμη και υπό τους παρόντες ασφυκτικούς όρους) αλλά του συνόλου των φορολογουμένων, αποτελεί μονόδρομο για την εκτόνωση της παρούσας κατάστασης.
Εάν δεν υπάρξει μία νέα ρύθμιση του είδους αυτού και εάν δεν μπει -νωρίτερα παρά αργότερα- το νερό στον μύλο της φορολογικής αποκλιμάκωσης, η εικόνα για εκατομμύρια εκ των κατοίκων της χώρας μας δεν μπορεί παρά να γίνει ακόμη μελανότερη.
Εάν έχει μία μάχη να δώσει με τους δανειστές η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είναι άλλη από αυτήν.
Ούτως ή άλλως, εάν δεν δοθεί αυτή η μάχη, σε εκείνη που αφορά στην ανάπτυξη πώς ακριβώς θα εισέλθουμε;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.