Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το στοίχημα Μακρόν, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη, συνοψίζεται ίσως σε μία λέξη: Μεταρρύθμιση.
Μεταρρύθμιση με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας, με επίκεντρο τα εργασιακά και μεταρρύθμιση στον τρόπο διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, με στόχο την άρση δημοσιονομικών παθογενειών που εξακολουθούν να την πλήττουν.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, το στοίχημα Μακρόν είναι και ένα ελληνικό στοίχημα, δεδομένης τόσο της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, όσο και της δυσκαμψίας με την οποία αντιμετώπισε η Ευρωζώνη, επί τόσα χρόνια, την ελληνική κρίση.
Δίχως ενιαία δημοσιονομική εποπτεία και δίχως έναν μηχανισμό «διάσωσης» κρατών-μελών με προβλήματα χρέους, η Ευρωζώνη αναγκάστηκε να «εφεύρει» ορισμένες από τις σημερινές «λύσεις», όπως ο EFSF και στη συνέχεια ο ESM, εξαιτίας και με αφορμή την ελληνική κρίση.
Εξακολουθεί να αρνείται, ωστόσο -λόγω γερμανικών ενστάσεων- ριζικότερες παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να αγγίξουν την «καρδιά» του δημοσιονομικού προβλήματος.
Η θέσπιση ενιαίου προϋπολογισμού και θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης προσκρούει σε πολιτικούς (κυρίως γερμανικούς) ενδοιασμούς, δεδομένης της διόδου που διανοίγουν στο ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης κρατικού χρέους αλλά και μεταλαμπάδευσης περισσότερης εθνικής εξουσίας στα ευρωπαϊκά όργανα, μέσω της δημιουργίας ακόμη και Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, όπως προτείνει ο Μακρόν.
Χαρακτηριστική είναι η στάση Μέρκελ επ’ αυτού, που εντοπίζεται -μόλις πρόσφατα- στη συζήτηση για έναν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, με μάλλον περιορισμένες αρμοδιότητες και στόχο τη διασφάλιση των όρων ανταγωνισμού στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα τη θέσπιση ενός «ταμείου» (περιορισμένων πόρων), το οποίο θα… επιβραβεύει όσες χώρες προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις.
Έτσι, η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα, πέραν του όποιου άλλου συμβολισμού της, σηματοδοτεί, παρά τις γερμανικές ενστάσεις, την παροχή στήριξης στο αίτημα των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ιταλία, για ριζικότερη αντιμετώπιση των παθογενειών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, όπως και της Ελλάδας για απομείωση του χρέους της, διαδικασία υπέρ της οποίας έχει ήδη ταχθεί ο Γάλλος πρόεδρος.
Το «καλάθι» της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα, όμως, άπτεται ευλόγως και των εθνικών θεμάτων μας, δεδομένου του ρόλου που διαδραμάτισε η χώρα του, τόσο επιχειρηματικά όσο και διαμέσου στρατιωτικής παρουσίας, στις έρευνες υδρογονανθράκων που διεξάγονται στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Με τις γαλλο-τουρκικές σχέσεις να βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ναδίρ εξαιτίας της ποινικοποίησης στη Γαλλία της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, της απαγόρευσης επισκέψεων Τούρκων πολιτικών σε αυτή τη χώρα και των ομιλιών τους σε συγκεντρώσεις υπέρ των θέσεων Ερντογάν κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, αλλά και των γαλλικών ενστάσεων για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερα αρνητικούς συμβολισμούς για την Άγκυρα.
Συμβολισμούς, οι οποίοι, τέλος, θα καταστούν ακόμη σαφέστεροι αλλά και θα σηματοδοτήσουν μία ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, όταν ή μάλλον εφόσον «πάρουν σάρκα» οι επιχειρηματικές βλέψεις που υφίστανται εκ μέρους γαλλικών εταιριών στον τομέα της ενέργειας, των υδάτων και σειράς άλλων τομέων για επενδύσεις στη χώρα μας.
Η συνάντηση των εκπροσώπων σειράς κορυφαίων εταιρειών εκ μέρους των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ελληνο-γαλλικού φόρουμ που θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή, στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, παρουσία των Τσίπρα-Μακρόν, αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτές τις βλέψεις, καθιστώντας σαφή την άμεση διασύνδεση και σημασία ζητημάτων υψηλής αλλά και «χαμηλής» πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για μία ατζέντα «win-win», όπως θα έλεγε και μία άλλη ψυχή, η επίτευξη των στόχων της οποίας θα σημάνει ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό όφελος.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.