Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «Γολγοθάς» του Β’ εξαμήνου

Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η φορολογία χρειάζεται «τρόπο»… Πολύ περισσότερο, δε, όταν αφορά την υπεροφορολόγηση πολιτών μίας χώρας η οποία βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης εδώ και πολλά χρόνια.

Ο «Γολγοθάς» του Β’ εξαμήνου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν φτάνει που είναι ασήκωτο –ούτως ή άλλως- το φορτίο των φόρων, «έρχεται» μαζεμένο στο Β’ εξάμηνο του έτους και γίνεται αβάσταχτο.

Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη  κυκλοφορίας σωρεύονται στις ήδη υπάρχουσες –ενδεχομένως ρυθμισμένες οφειλές- των φορολογουμένων από τον Ιούνιο έως και τον προσεχή Ιανουάριο οπότε λήγει η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

Τον «χορό» άνοιξε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, την δεύτερη στις 29 Σεπτεμβρίου και την καταληκτική στις 30 Νοεμβρίου.

Έως το τέλος Αυγούστου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έτους 2017, τα οποία  θα πρέπει εξοφληθούν σε πέντε δόσεις από τον Σεπτέμβριο 2017 έως και τον Ιανουάριο 2018 ενώ στο μεταξύ, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί και τα τέλη κυκλοφορίας, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Όλα αυτά, δε, ενώ ήδη ο ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί ούτε καν στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και συνολικά σχεδόν ο ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόνον εφέτος και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο  οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 5,475 δισ. ευρώ, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο «στοκ» των 90,168 δισ. ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016, εκ των οποίων μόνον μικρό τμήμα ελπίζεται ότι μπορεί να εισπραχθεί…

Υπό το φως όλων αυτών, η ΑΑΔΕ έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ κατασχέσεων και λοιπών μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατορθώνοντας να βάλει στον δημόσιο κορβανά περί τα 2,32 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το πρόβλημα είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνον την εκτεταμένη υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και στον τρόπο με την οποία αυτή εφαρμόζεται…

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και με τους φόρους, απαιτείται κυρίως «τρόπος» και σκέψη, που εδώ μάλλον απουσιάζουν…

Όταν η χώρα ήδη διανύει τον τρίτο χρόνο κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών σε σειρά επιχειρήσεων και επαγγελματιών και διαθέτει ένα πληροφοριακό σύστημα όπως το Taxisnet για την διεκπεραίωση σχεδόν του συνόλου των φορολογικών εργασιών, γιατί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πρέπει να είναι τον Ιούνιο ή και στα τέλη Ιουλίου;

Εφέτος, για παράδειγμα ενώ η αρχική προθεσμία έληγε στις 30.06.2017, δόθηκε πρώτη παράταση έως τις 14.7.2017 και δεύτερη παράταση έως τις 21.7.2017.

Μετά πώς να μην «μαζευτούν όλα μαζί» με αποτέλεσμα να γίνεται αφόρητο το φορτίο για τους φορολογουμένους;

Αντί αυτού, λοιπόν, δεν θα ήταν σαφώς προτιμότερο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων να λήγει τον Μάρτιο, για παράδειγμα;

Ούτως ή άλλως οι βεβαιώσεις καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών έχουν υποβληθεί έως τότε από τις επιχειρήσεις ενώ και οι τράπεζες έχουν τροφοδοτήσει το Taxisnet με τα στοιχεία καταβληθέντων τόκων, κλπ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 31 Μαρτίου δεν θα έδινε την ευκαιρία περισσοτέρων δόσεων, μηνιαίων ή και διμηνιαίων, για την αποπληρωμή του τυχόν επιπλέον φόρου από τους υπόχρεους ;  

Τι εμποδίζει, άραγε, το οικονομικό επιτελείο από να κάνει αυτή την υπόθεση ευκολότερη για όλους, αντί να τους εξωθεί στην διαδικασία των ρυθμίσεων βάσει 12 ή και 24 δόσεων, επιβαρύνοντάς τους με τόκους και προσαυξήσεις;

Ας μην κάνουμε μία δύσκολη υπόθεση ακόμη δυσκολότερη, απλά, επειδή «έτσι γίνεται τόσο καιρό»…

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v